Muharem Gashi, căutat pentru crime de război, a fost arestat în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muharem Gashi, căutat pentru crime de război, a fost arestat în Italia
Muharem Gashi, căutat pentru crime de război, a fost arestat în Italia

Un kosovar de 36 de ani, căutat pentru crime de război de justiţia sârbă, a fost arestat în apropiere de Rimini, pe coasta adriatică a Italiei, potrivit luni poliţiei italiene.

Muharem Gashi, care trăia la Bellaria, lângă Rimini, unde era şofer de tir, a fost arestat sâmbătă, a declarat viceprefectul oraşului Rimini, Sabato Riccio.

Gashi s-a alăturat în 1999 Armatei de Eliberare din Kosovo - UCK, gherilă separatistă albaneză.

El făcea obiectul unui mandat de arestare internaţional emis de justiţia sârbă pentru crime comise în Kosovo contra unor civili, transmite Agerpres.

Ministrul de Justiţie sârb, Snezana Malovici a decarat pentru Radio Srbija că a primit confirmarea arestării lui Muharem Gashi de la Interpol, de la biroul de la Belgrad. Malovici a anunţat că ministerul pe care îl conduce va cere extrădarea lui imediată.

"El trăia de mai mulţi ani în Italia, unde are un copil. El a obţinut un permis de şedere ca refugiat politic", a precizat viceprefectul.

Curtea de apel din Bologna urmează să se pronunţe asupra cererii de extrădare a lui Muharem Gashi, în prezent închis la Rimini.

La Pristina, preşedintele kosovar, Fatmir Sejdiu, a reacţionat vehement la arestarea acestui resortisant kosovar pe baza unui mandat de arestare sârb.

"Interpol şi Europol trebuie să îşi golească sertarele lor de cereri demente ale Serbiei de a urmări cetăţeni ai Republicii Kosovo", a indicat Sejdiu jurnaliştilor, adăugând că aceste mandate de arestare ale justiţiei sârbe "îi revoltă pe oamenii normali".

La sfârşitul lunii iunie, poliţia bulgară l-a arestat pe fostul prim-ministru kosovar, Agim Ceku, pe baza unui mandat de arestare internaţional pentru crime de război emis de Serbia, dar el a fost eliberat câteva zile mai târziu, justiţia bulgară considerând că Serbia nu are competenţa de a-l judeca.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite