Moscova ameninţă Europa cu un nou OPEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nu mai puţin influent decât OPEC", a avertizat Aleksandr Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom.După declaraţiile lui Medvedev de la Soci, unde a avut loc reuniunea

nu mai puţin influent decât OPEC", a avertizat Aleksandr Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom.
După declaraţiile lui Medvedev de la Soci, unde a avut loc reuniunea UE-Rusia, văzut ca unul dintre posibilii succesori ai liderului de la Kremlin, după încheiarea celui de-al doilea mandat al preşedintelui rus în 2008, cotidianul "Komersan" titra: "Moscova ameninţă Occidentul cu un nou OPEC". Medvedev a fost atât de nervos şi din cauză că presa europeană a publicat o scrisoare confidenţială semnată de şeful Agenţiei Energetice Internaţionale (IEA) în care acesta îi prevenea pe miniştrii energiei din G7 asupra posibilităţii ca Gazprom să nu-şi poată onora comenzile către Europa. Acesta afirma că gigantul rus nu are resurse şi posibilităţi de transport, de aceea europenilor li se sugera să refuze încheierea contractelor pe termen lung cu Gazprom şi să mizeze, de exemplu, pe dezvoltarea energiei atomice în Europa. Boşii de la Gazprom au considerat că epistola poate prejudicia planurile de export ale concernului. Gazprom riscă nu doar să piardă contracte de export în valoare de miliarde, dar şi investiţii la scară europeană pentru punerea în valoare a noilor zăcăminte de gaze naturale. În consecinţă, Medvedev a trecut la contraatac calificând drept nefondate îndoielile europenilor în privinţa capacităţii Gazprom de a intensifica exporturile de gaz simultan spre Europa şi spre China.

Bruxelles-ul, luat pe nepregătite
Eurofuncţionarii prezenţi la conferinţa energetică de la Berlin, ca şi managerii companiilor europene, parteneri sau clienţi ai Gazprom, nu se aşteptau la cereri atât de dur formulate din partea Rusiei. UE continuă să caute aliaţi printre producătorii şi transportatorii de gaz, încercând să împiedice constituirea alianţei, subliniază "Kommersant".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite