Biden resetează relaţia cu Moscova la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biden resetează relaţia cu Moscova la Kiev
Biden resetează relaţia cu Moscova la Kiev

Vicepreşedintele american vizitează aliaţii Statelor Unite din spaţiul postsovietic care nu s-au aflat pe harta preşedintelui Barack Obama la ultima sa vizită în Europa. Joe Biden susţine că „resetarea” relaţiei cu Rusia nu va afecta în niciun fel poziţia americană faţă de integrarea euro-atlantică a Ucrainei şi  Georgiei.

Vicepreşedintele american Joe Biden a vizitat ieri Ucraina şi merge astăzi în Georgia, doi aliaţi tradiţionali ai administraţiei Bush, marginalizaţi însă de administraţia Obama. ”Resetarea” relaţiilor cu Rusia, politică ce include o deschidere mai mare pentru compromis în relaţia cu Moscova, are deja efecte vizibile pe anumite paliere, în spaţiul post-sovietic.

Administraţia Bush a fost cel mai fervent susţinător al integrării celor două state în NATO, dar administraţia Obama acordă prioritate relaţiei cu Moscova. 

Vizită reparatorie

Joe Biden l-a asigurat ieri pe liderul de la Kiev, Victor Iuşcenko, de susţinerea americană pentru integrarea Ucrainei în NATO. Mesajul liderului american a fost acela că îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia – ce are loc oricum doar la nivel declarativ - nu se va face în detrimentul Ucrainei şi al Georgiei.

Cu toate acestea, liderii ucraineni şi cei georgieni sunt neliniştiţi de noua orientare a administraţiei americane. „Salutăm restabilirea unor relaţii constructive şi pragmatice între Rusia şi SUA, însă este important ca aceste lucruri să nu aibă loc pe spatele intereselor ucrainiene”, susţine Oleg Shamsur, ambasadorul ucrainean la Washington.

Experţii atenţionează însă că această vizită este mai degrabă una reparatorie, după ce preşedintele Obama a mers la Moscova, fără a face măcar o escală de câteva ore la Kiev sau Tbilisi. Mai mult, mesajul lui Obama la Moscova este considerat ca fiind prea moale, el doar afirmând „nevoia” respectării suveranităţii Ucrainei şi a Georgiei.

Mesajul oficialului american nu va fi în totalitate unul pozitiv. Joe Biden le cere celor două state să continue progresele pe calea democratizării, pentru a „împlini promisiunile din timpul revoluţiilor portocalii”, după cum explica Tony Blinken, consilierul pe probleme de securitate al vicepreşedintelui american.

Reforme de dragul americanilor

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a cerut lansarea unui dialog naţional şi a propus o serie de reforme pentru a scoate Georgia din criza politică în care se află.

Saakaşvili a declarat că “singurul mod de a face faţă provocărilor este deschiderea sistemului politic al ţării, reînnoirea angajamentului pentru consolidarea instituţiilor democratice şi accelerarea procesului de implementare a reformelor”. Apelul său către opoziţie a venit cu doar 48 de ore înaintea vizitei vicepreşedintelui american.

Saakaşvili a mai spus că speră într-o integrare rapidă a ţării sale în NATO şi doreşte chiar o implicare a americanilor în misiunile UE de monitorizare de pe teritoriul georgian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite