Monumentele Holocaustului, vandalizate din nou în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentele Holocaustului, măzgălite cu graffiti la o tabără de concentrare din Polonia
Monumentele Holocaustului, măzgălite cu graffiti la o tabără de concentrare din Polonia

Vandalii au măzgălit cu graffiti antisemite monumentele comemorative ale Holocaustului la un fost lagăr de concentrare construit de nazişti în Polonia, o desacralizare pe care autorităţile au semnalat-o sâmbătă şi pe care o investighează acum.

Cuvinte precum "Jude Raus", care înseamnă în limba germană "Afară cu evreii" şi "Hitler Good!", adică "Hitler e bun" au fost scrise cu vopsea roşie pe un momnument mare la fosta tabără de concentrare Plaszow, de lângă Cracovia. O altă placă memorială, mai mică, a fost măzgălită cu semnele svastica şi cu inscripţia "Jude Raus".

Vandalizarea a fost descoperită cu o zi înaintea unui marş planificat pentru a marca cea de-a 67-a aniversare de la lichidarea ghetoului din Cracovia.

În 13 martie, 1943, soldaţii germani au început o acţiune de două zile prin care au golit ghetoul din Cracovia în care se aflau aproximativ 16.000 de evrei, pe care i-au trimis la Plaszow şi la lagărele de concentrare Auschwitz-Birkenau.

Autorităţile încearcă să afle când a avut loc această profanare.
 
Lagărul de concentrare  Plaszow a apărut în filmul câştigător de Oscar al lui Steven Spilberg, Schindler's List, care povestea eforturile depuse de industriaşul german Oskar Schindler pentru a salva evreii dându-le locuri de muncă în fabrica lui de la Cracovia.

Płaszów  a fost o tabără de concentrare nazistă construită iniţial ca un lagăr de muncă forţată pentru evrei, în suburbia de sud a Cracoviei, imediat după invazia germanilor în Polonia şi crearea guvernului general. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite