Un monument dedicat victimelor germane ale celui de al Doilea Război Mondial a fost profanat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte simboluri ale rezistenţei poloneze din perioada celui de al Doilea Război Mondial au fost descoperite miercuri dimineaţă pe unt monument dedicat victimelor germane ale bombardamentelor aliate din 1945, vizând insula Uznam, pe unde trece în prezent frontiera cu Polonia. Monumentul este ]ntr-un cimitir din Golm, în apropiere de localitatea Kamminke.

Într-o declaraţie citată de PAP, primarul localităţii Swinoujscie, Janusz Zmurkiewicz, a condamnat sever această profanare. "În calitate de locuitori ai Swinoujscie şi ai insulei comune polonezo-germane Uznam, condamnăm cu severitate profanarea monumentului din cimitirul Golm. Acest eveniment este cu atât mai regretabil cu cât intervine într-o zi foarte importantă pentru fiecare polonez, Ziua Naţională a Independenţei", a scris primarul.

Miercuri nu se ştia încă dacă a fost vorba de un act de naţionalism sau de xenofobie sau de simplu huliganism. Dar "cel care a făcut-o, indiferent ce ar fi, a făcut un lucru groaznic", a subliniat oficialul. "A profanat un loc destinat să ne amintească de cel mai crud dintre războaie, care s-a soldat cu milioane de victime", a spus el.

"Le cer acum prietenilor noştri germani să accepte regretele mele sincere şi condamnarea mea fermă a acestui act", a adăugat el, citat de NewsIn.

Bombardamentele aliate asupra insulei Uznam, din martie 1945, s-au soldat cu circa 20.000 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite