VIDEO Moldova, incapabilă să-şi aleagă preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu, marcat de al doilea eşec al său în Parlament
Marian Lupu, marcat de al doilea eşec al său în Parlament

Parlamentul Republicii Moldova nu a reuşit, ieri, să îl aleagă pe Marian Lupu în funcţia supremă. Preşedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu, va trebui să dizolve Legislativul şi să declanşeze noi alegeri anticipate, cel mai devreme în iunie 2010.

Pentru moldovenii de peste Prut anul ce vine nu se anunţă a fi unul liniştit. Îi aşteaptă noi alegeri anticipate. După cum anunţaseră, deputaţii Partidului Comuniştilor (PCRM) nu au participat la alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Vezi aici video cu rezultatul alegerilor.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PDM) şi singurul candidat înscris în cursa prezidenţială, avea nevoie de voturile a cel puţin opt deputaţi comunişti pentru a fi ales, dar nu a obţinut decât sprijinul celor 53 de parlamentari din coaliţia pro-europeană, majoritară.

Comuniştii, care au 48 de aleşi, au părăsit sala înainte de vot. Acest eşec, al doilea după un prim vot care a avut loc la începutul lui noiembrie, deschide calea dizolvării Parlamentului.

Acest lucru nu va putea avea loc înainte de 16 iunie 2010, deoarece Legislativul de la Chişinău a mai fost dizolvat o dată anul acesta, în vară, după ce Partidul Comuniştilor, câştigător al alegerilor din aprilie, nu a reuşit să obţină majoritatea prezidenţială, pe fondul manifestaţiilor împotriva victoriei sale. Ulterior, o coaliţie de patru partide proeuropene a obţinut victoria în legislativele din iulie.

„PDM şi liderii săi provoacă alegeri anticipate, nu PCRM. Ar fi o trădare faţă de alegatori şi faţă de ţară ca să votăm pentru Marian Lupu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Facem ceea ce ne-a poruncit poporul. Nu vom vinde patria!", a declarat Maria Postoico, preşedintele fracţiunii parlamentare a PCRM, înainte ca împreună cu colegii săi să părăsească lucrările Parlamentului.

Comunistul Iurie Munteanu acuză Partidul Democrat că poartă răspunderea pentru provocarea alegerilor anticipate.

Acuze de-o parte şi de alta

În ciuda apelului lui Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) la funcţia de şef al statului, că „există riscul să se alunece în extremism şi ridicol" , comuniştii nu l-au iertat pentru „dezertarea din tabăra lor" şi nu l-au votat.

„Zarva politică ne-a împiedicat să auzim glasul poporului. Am uitat că interesul statului trebuie să aibă întâietate în deciziile noastre", a fost mesajul liderului PDM către foştii săi colegi de partid pe care i-a părăsit în urmă cu câteva luni.

„Responsabilitatea acestor alegeri anticipate aparţine celor care nu au participat la vot. Urmează să fie modificată Constituţia Republicii Moldova", a avertizat Lupu.

Politicianul susţine că alegerea şefului statului ar trebui făcută în mod direct, de către popor. În schimb, preşedintele interimar (şi şef al Legislativului), Mihai Ghimpu doreşte să modifice legea fundamentală în aşa fel încât preşedintele să poată fi ales şi prin majoritate simplă.

Eşecul scrutinului de ieri nu este văzut de analiştii de peste Prut drept ceva apocaliptic. Victor Chirilă scrie în „Timpul" că guvernarea AIE va trebui să demonstreze că este capabilă să implementeze agenda de reforme enunţată în programul său de guvernare.

El susţine că existenţa unui Executiv funcţional, capabil să îndeplinească angajamentele asumate în negocierile cu UE şi FMI, este singura cale de a obţine asistenţa financiară „Succesul va depinde, în mare parte, şi de câştigarea încrederii majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova.

Or, deocamdată, în ciuda realizărilor de politică externă şi internă obţinute de Guvernul Filat, recentele sondaje de opinie arată că PCRM îşi păstrează aproape intact electoratul.

Mai mult, societatea rămâne în continuare dezbinată în două tabere distincte, aproape ireconciliabile", susţine Chirilă. Analistul concluzionează că adevărata provocare  pentru Alianţa pentru Integrare Europeană abia începe.

Anticipate în 2010

Parlamentul Republicii Moldova ar putea fi dizolvat în iunie 2010, după ce ieri nu a reuşit să aleagă preşedintele ţării. Potrivit legii, trebuie convocate alegeri anticipate, dar nu mai devreme de iunie 2010, deoarece Legislativul de la Chişinău a mai fost dizolvat o dată anul acesta.

"Decizia comuniştilor va distruge PCRM. Oamenii vor să ieşim din criză şi eu sper în maturitatea Alianţei pentru Integrare Europeană. Îi spun domnului Lupu să nu se descurajeze."
Dumitru Diacov
preşedintele de onoare
al Partidului Democrat


Comentariu : Eşecul unei strategii politice

Dan Dungaciu
analist de politică externă

No title

Ce s-a întâmplat la Chişinău a fost predictibil. Cea mai mare eroare constă în strategia eronată adoptată în „negocierile" cu PCRM. De la început s-a mers pe varianta cedării sperând în îmblânzirea adversarului, adică a lui Voronin.

Marian Lupu a făcut toate compromisurile posibile - dacă compromisuri au fost! - devenind, la un moment dat, mai „moldovenist" decât însuşi moldoveniştii din PCRM. S-a declarat garantul neutralităţii, a acceptat, practic, programul de guvernare al PCRM, a respins „istoria românilor", a condamnat „forţele iredentiste" (?), a declarat că nu sărbătoreşte 1 decembrie etc.

Nu puţini s-au întrebat ce diferenţă mai există între „moldoveanul" Lupu şi „moldoveanul" Voronin? Şi totul degeaba! PCRM nu a cedat o iotă, transformând cedările în umiliri politice. Se pare că cei care sugerau altceva, adică negocieri dure cu PCRM - fără Voronin! - au avut dreptate.

Ce va urma? PCRM va încerca să dezbine AIE, deşi s-au acumulat tensiuni majore şi în interiorul partidului. În condiţiile în care data alegerilor anticipate nu este certă şi rămâne la latitudinea Parlamentului, AIE trebuie să schimbe strategia.

Este nevoie de cucerirea reală a puterii, la centru, dar şi în teritoriu. În plus, nu trebuie uitat un lucru: la Bucureşti, preşedinte va fi Traian Băsescu, iar la Chişinău, interimar, Mihai Ghimpu. Niciodată, relaţiile prezidenţiale între cele două maluri ale Prutului nu au fost mai strânse!

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite