Moldova, condamnată la CEDO: Un bărbat a fost torturat până a rămas invalid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi Republica Moldova pentru torturarea unui bărbat aflat în arest preventiv, informează AFP. În urma torturilor pe care le-a suferit, bărbatul a rămas invalid.

Serghei Gurgurov, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat în luna octombrie, fiind suspectat de furtul unor telefoane mobile. În arest, el a fost supus zilnic la rele tratamente. Acestea aveau scopul de a-l face sp recunoască şi alte infracţiuni, printre care o crimă pe care nu a comis-o. 

El susţine că cinci poliţişti l-au torturat timp de mai multe ore la sediul poliţiei din Chişinău. Aceştia l-ar fi legat de mâini şi de picioare şi suspendat de o bară. Pe faţă i-a fost pusă o mască de gaze şi a fost bătut. De asemenea, Gurgurov a fost curentat, a fost lovit în zona capului şi peste urechi şi o greutate de 32 de kilograme i-a fost pusă pe spate, în timp ce zăcea întins pe jos.

Bărbatul a spus că şi-a pierdut cunoştinţa în repetate rânduri şi că de fiecare dată când îşi revenea torţionarii săi o luau de la capăt.

Paralizat din cauza torturilor

După eliberare, Gurgurov a fost diagnosticat cu paralizie a picioarelor, fracturi la oasele cranului, contuzii cerebrale şi probleme la coloana vertebrală. El a fost declarat invalid, pentru că şi-a pierdut capacitatea de muncă în proporţie de 75%.

Guvernul moldovean a contestat acuzaţiile şi a conchis că simulează problemele.

În decizia sa, CEDO a conchis că a fost încălcată Convenţia europeană care interzice tortura şi relele tratamente. Instanţa a subliniat că bărbatul nu avea niciuna dintre aceste probleme înainte de arestare, în octombrie 2005, ceea ce înseamnă că au apărut în timpul detenţiei. În plus, Guvernul moldovean nu a oferit nicio explicaţie privind cauza lor.

CEDO a condamnat Chişinăul şi pentru lipsa unei anchete. Judecătorii de la Strasbourg au decis că Republica Moldova trebuie să îi plătească lui Gurgurov despăgubiri în valoare de 45.000 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite