Rusia împrumută Moldova în preajma alegerilor anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova va primi un împrumut din partea Rusiei după ce Duma de Stat a aprobat acordarea unui credit, în urma unor înţelegeri la care au ajuns premierul rus Vladimir Putin şi preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, informează RIA Novosti.

În 23 iunie, în cadrul unei întrevaderi pe care a avut-o cu Vladimir Voronin, Putin a promis că Moscova va acorda Chişinăului un credit de 500 milioane dolari, iar prima tranşă din acest credit – de 150 milioane dolari – va fi alocată într-o lună şi jumătate sau două. RIA Novosti Moldova precizează că autorităţile moldovene intenţionează să folosească acest credit pentru programe de investiţii.

Creditul este acordat în condiţiile în care la 29 iulie în Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare anticipate, iar popularitatea Partidului Comuniştilor la guvernare este în scădere din cauza efectelor crizei economice globale. După ce guvernul moldovean a ratat semnarea unui acord de creditare cu Fondul Monetar Internaţional, iar Banca Mondială a reziliat contractul de acordare a unui credit pentru recondiţionarea drumurilor, din cauza lipsei de transparenţă în care a avut loc concursul de selectare a companiei de construcţie care urma să efectueze lucrările, conducerea comunistă de la Chişinău a apelat la Federaţia Rusă pentru ajutor financiar, ajutor care i-a fost acordat într-un timp foarte scurt.

Prin acordarea creditului, Rusia arată că susţine Partidul Comunist

Experţii de la Chişinău au semnalat că vizita lui Voronin la Moscova şi acordarea creditului este o susţinere clară din partea Kremlinului pentru Partidul Comuniştilor în vederea anticipatelor din 29 iulie.
 
"În schimbul creditului de 500 de milioane de dolari promis preşedintelui Voronin, Rusia va cere în mod cert anumite servicii, iar interesele Moscovei sunt cunoscute – staţionarea nelimitată a trupelor ruse în Transnistria, federalizarea Republicii Moldova şi oficializarea limbii ruse", arată Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău.

Ajutorul financiar promis de Moscova autorităţilor de la Chişinău va permite acoperirea golurilor din buget în campania electorală, dar nu va soluţiona problemele structurale ale economiei moldoveneşti şi, în plus, Moscova urmăreşte să îndepărteze Chişinăul de proiectul european, mai spun experţii.

Analistul Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul de la Chişinău, spune că gestul generos al Kremlinului, care i-a promis preşedintelui Voronin 500 de milioane de dolari, trebuie tratat în context regional. Moscova a susţinut Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) ca pe un "rău mai mic" în raport cu opoziţia liberală şi proeuropeană, încercând să-şi acrediteze un rol de "mecena" dezinteresat, care răsplăteşte loialitatea geopolitică a comuniştilor. În realitate însă, Moscova urmăreşte să realizeze o ruptură completă a Chişinăului de proiectul european, care condiţionează reforme şi standarde de guvernare, obligându-l pe Voronin să plătească ulterior întreagă poliţă şi chiar mai mult.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite