Marian Lupu, cheia alegerilor din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu, cheia alegerilor din Moldova
Marian Lupu, cheia alegerilor din Moldova

Presa internaţională a scris despre liderul Partidului Democrat, Marian Lupu - fost preşedinte comunist al Parlamentului, care a părăsit PCRM în iunie - că este cheia situaţiei politice din Moldova.

Citiţi şi:


"După 29 iulie, multe lucruri se vor schimba radical în Republica Moldova"

Până acum pronosticurile sunt  corecte. Opoziţia are 53 de mandate, comuniştii au 48. Ca să facă Guvernul, cele trei partide liberale au voturile necesare. Însă pentru numirea şefului statului este nevoie de 61 de voturi. Practic cele 14,6% procente obţinute de Lupu vor înclina balanţa Moldovei spre comunişti sau spre liberali, sau altfel spun spre Rusia sau spre NATO.

Parcursul lui Marian Lupu din 1990 încoace:
 - 1991 - specialist principal la Departamentul de Relaţii Economice Externe din ministerul Economiei
 - 1997 - director al Departamentului de Relaţii Economice Externe
 - 2001 - viceministrul Economiei
 - 2003  - ministrul Economiei
 - 6 martie 2005 - deputat pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova
 - 24 martie 2005 - preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

S-a născut la 20 iunie 1966 în municipiul Bălţi. Tatăl său a fost unul dintre autorii ideii revigorării partidului comunist. A absolvit Şcoala nr. 1 din Chişinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) şi Facultatea de Comerţ şi Economie a Universităţii de Stat din Moldova, unde a obţinut diplomă cu menţiune. A urmat studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică "A. Plehanov" din Moscova şi la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obţine titlul de Doctor în economie în anul 1991.

Principalele declaraţii din ultimele zile:

  • După ce a votat miercuri dimineaţă, Lupu a spus că "o coaliţie bilaterală cu PCRM nu este posibilă", din cauza mentalităţii conducerii comuniştilor. "Ei nu pot să activeze pentru interesul naţional al Republicii Moldova. Au mai existat partide, care au intrat în coaliţie cu PCRM şi acum nu au şanse de trecere în Parlament", a adăugat fostul comunist care s-a retras din partid.
  • după închiderea urnelor a zis că "urmează ca fiecare partid să vină cu propunerile sale" pentru elaborarea unui program de guvernare
  • a plecat din Partidul Comuniştilor "din cauza disconfortului permanent şi pentru că opiniile mele erau neglijate" dar "eu nu mi-am schimbat ideologia. Liberalii au făcut presiuni asupra mea, dar nu m-am dus la ei".
  • Întrebat de Gazeta.ru despre preferinţele sale în privinţa unei alianţe postelectorale, Lupu a ezitat să răspundă la întrebare şi a propus jurnaliştilor să aştepte până joi. "Cea mai bună variantă", consideră el, "ar fi o coaliţie largă de uniune naţională".
  • Regimul vizelor, impus cetăţenilor români de guvernarea comunistă, trebuie să fie abolit imediat: "Eu cred că acest regim trebuie să fie abolit pe simplul motiv că nu vedem niciun pericol în regimul fără vize pentru cetăţenii statului vecin, cât şi pentru cetăţenii altor state din Uniunea Europeană. Cred că ar fi un mesaj bun, pozitiv adresat nu doar pe axa Chişinău-Bucureşti, ci şi pe axa Chişinău-Bruxelles. Acest lucru ar permite nu doar normalizarea situaţiilor bilaterale între statele vecine, dar şi începutul unor negocieri într-un proces de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană".
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite