Ratko Mladici îşi negociază soarta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, inculpat de Tribunalul Penal Internaţional, pentru genocid, este căutat de peste 10 ani Ratko Mladici a devenit cel mai căutat suspect de crime de

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, inculpat de Tribunalul Penal Internaţional, pentru genocid, este căutat de peste 10 ani

Ratko Mladici a devenit cel mai căutat suspect de crime de război din fosta Iugoslavie, după arestarea, în iulie, a fostului său lider politic, Radovan Karadzici.

Fostul general şi-ar negocia, în aceste zile, condiţiile predării cu serviciile secrete sârbe, potrivit informaţiilor apărute în presa bosniacă.

"Fugarul acuzat de crime de război Ratko Mladici îşi negociază capitularea", scrie cotidianul "Glas Srpske", afirmând că informaţia provine din interiorul Guvernului de la Belgrad. Autorităţile sârbe insistă ca Mladici să se predea fără probleme TPI (Tribunalului Penal Internaţional) de la Haga.

Potrivit sursei citate, Serbia este determinată să încheie şi această problemă. Inculpat de TPI pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, în special pentru masacrarea a 8.000 de musulmani la Srebreniţa în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), Mladici se ascunde de peste zece ani.

Ascuns de armată

Generalul Ratko Mladici şi-ar fi găsit adăpost în mai multe clădiri militare şi apartamente din Belgrad, între anii 2002 şi 2005, relata recent săptămânalul "Der Spiegel", citând un oficial sârb. Începând din iunie 2002 până la sfârşitul lui 2005, fugarul s-a adăpostit "în trei clădiri militare şi numeroase apartamente din Belgrad", a afirmat Rasim Ljajici, într-un interviu apărut în publicaţia amintită.

"Numeroase persoane din rândul militarilor erau la curent cu ascunzătorile acestuia, dar au tăcut din cauza unor ameninţări masive, dar şi din convingere", a adăugat reprezentantul sârb. "Arestarea lui Karadzici a demonstrat că orice camuflaj şi orice ascunzătoare sunt descoperite într-o zi", a mai precizat Ljajici.

Sârbii dezmint oficial negocierile

Ministrul sârb al apărării, Dragan Sutanovaci, a dezminţit, însă, negocierile cu generalul fugar. "Nu există indicii că cineva din cadrul armatei sau serviciilor de informaţii militare ar fi în contact cu persoane date în urmărire de Tribunalul de la Haga", a declarat Sutanovaci.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite