Francois Hollande: "Voi fi preşedintele tuturor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În discursul său de duminică seara, susţinut într-o piaţă din oraşul francez Tulle, Francois Hollande, câştigătorul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din Franţa, şi-a axat discursul pe trei teme primordiale: unitatea poporului francez, educaţia tinerilor şi o schimbare de direcţie în Europa.

"La 6 mai, francezii au ales să facă o schimbare odată ce m-au ales pe mine ca preşedinte al Republicii". Astfel şi-a început discursul socialistul Francois Hollande în piaţa catedralei Tulle, unde s-au adunat mii de susţinători.

Acesta a declarat că este conştient de îndatoririle pe care le impune funcţia de preşedinte şi a ţinut să-i adreseze un ”salut republican” lui Nicolas Sarkozy, cel care a condus Franţa timp de cinci ani. În ciuda ostilităților din timpul campaniei electorale, Hollande a fost diplomat și a spus că actualul președinte al Franței merită tot respectul poporului francez pentru munca depusă la Palatul Elysee. Aceste declarații, însă, n-au fost primite prea bine de către oamenii aflați în piață, aceștia începând să-l huiduie pe Sarkozy.

"Sunt foarte mândru că am putut reda speranţa. Simt emoţia demnităţii şi a responsabilităţii. Schimbarea pe care v-o propun începe acum", a continuat Hollande. "Voi fi preşedintele tuturor. Există o singură Franţa, o singură naţiune. Toţi vor fi egali în Republică", a mai spus acesta.

"Prea multe răni şi rupturi au dezbinat cetăţenii noştri. Asta a luat sfârşit. Cea mai importantă îndatorire a preşedintelui Republicii e să unească, să implice fiecare cetăţean în acţiunile comune", a continuat Hollande.

"Cer să fiu judecat pentru două promisiuni fundamentale: justiţia şi tineretul. Tot ce fac va trebui privit din acest punct de vedere: <<E corect? E pentru tineri?>>".

Hollande s-a arătat convins că poporul francez este capabil să treacă peste orice fel de provocare. ”Tocmai acest lucru îl voi spune cât mai curând partenerilor noştri europeni şi în primul rând Germaniei, în numele prieteniei ce ne leagă şi în numele responsabilităţii noastre comune. Noi nu suntem o ţară oarecare de pe planetă, orice naţiune din lume, suntem Franţa”.

"Sunt conştient că Europa e cu ochii pe noi. Ştiu că multe ţări europene privesc cu speranţă acest rezultat. Austeritatea nu poate fi o fatalitate", a spus Hollande. "Trebuie să reorientăm Europa spre creştere, spre viitor", a adăugat acesta.

Hollande a mai spus că Franţa va reduce deficitul, însă nivelul de trai se va menţine la acelaşi nivel.

Spre finalul discursului, Hollande le-a mulţumit celor apropiaţi. "Vreau să-i salut pe toţi care m-au ajutat să fiu ceea ce sunt: familia mea, colegii mei, cei apropiaţi mie. Cei care reprezintă forţa. Sunt socialist. Mereu mi-am dorit să unesc stânga, dar şi pe toţi republicanii", a adăugat viitorul preşedinte al Franţei.

Imediat după ce și-a terminat discursul, Francois Hollande a plecat spre Paris, acolo unde se va întâlni cu susținătorii săi. Socialistul va rosti un alt discurs în fața miilor de oameni adunați de mai bine de zece ore în Piața Bastiliei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite