Misterul „Arctic Sea“ persistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misterul „Arctic Sea“ persistă
Misterul „Arctic Sea“ persistă

Oficialii spun că povestea dispariţiei vasului nu are nimic de-a face cu pirateria obişnuită. Rusia a anunţat ieri că a găsit cargoul „Arctic Sea“ lângă insulele Capului Verde şi că i-a salvat pe cei 15 membri ai echipajului.

Ministrul rus al Apărării, Anatoly Serdyukov, a declarat că echipajul vasului „Arctic Sea, format din 15 marinari ruşi, a fost luat la bordul unui vas rusesc.

Starea marinarilor este bună, potrivit oficialilor ruşi. Vasul dispăruse acum două săptămâni, după plecarea din Finlanda la sfârşitul lunii iulie, spre Algeria, destinaţie la care nu a ajuns. Cargoul, sub pavilion maltez, cu armator finlandez şi cu echipaj rus, transporta o încărcătură de cherestea în valoare de circa un milion de euro, potrivit declaraţiilor oficiale.

Citiţi şi:
Flota rusă a Mării Negre se alătură căutării cargoului Arctic Sea
Cargoul Arctic Sea, bănuit a fi fost reperat într-o insulă din Capul Verde
Cargoul dispărut în Atlantic, transformat într-un vas-fantomă de piraţi?
Primul atac al piraţilor în apele Europei

Enigmă demnă de un roman

Poliţia suedeză a anunţat, la 30 iulie, că vasul a fost atacat în Marea Baltică, în noaptea plecării, de bărbaţi mascaţi care s-au prezentat drept poliţişti în căutare de droguri, dar care au părăsit nava după câteva ore. Comisia Europeană a anunţat, vineri, un al doilea atac „în largul Portugaliei“, care „nu are nimic de-a face cu actele de piraterie tradiţională“.

Purtătorul de cuvânt al Marinei franceze a dezminţit informaţia potrivit căreia „Arctic Sea“ s-ar fi aflat, în weekend, în golful Gascogne. El a spus că un semnal de identificare automată despre care s-a crezut că ar fi fost emis de nava dispărută fusese emis de fapt de „trei nave de război ruseşti care traversau golful“.

Dispariţia cargoului, a generat o mobilizare internaţională care dă întregii poveşti „un iz de enigmă demnă de un roman de spionaj“, după cum comentează AFP.  La Paris, un purtător de cuvânt al Serviciilor de Informaţii ale Armatei anunţase, în weekend, că o fregată rusă se află în Atlantic îndreptându-se „spre sud, probabil pentru a-i ieşi în întâmpinare vasului dispărut“.

Chestiune „ultrasensibilă“

Moscova şi NATO au colaborat strâns pentru găsirea vasului. „În această chestiune ultrasensibilă, Moscova şi Alianţa îşi coordonează eforturile şi îşi împărtăşesc toate informaţiile pe care le au“, a declarat ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

El a spus că „toate informaţiile, care sunt complete şi aparent obiective, sunt trimise instantaneu la cartierul general al Marinei ruse“, de la Bruxelles. „Situaţia este suficient de dramatică“, a adăugat Rogozin.NATO a confirmat contactele cu Rusia. 

Situaţie „aberantă“

La Helsinki, Biroul Naţional de Anchete al poliţiei finlandeze „coordonează şi centralizează investigaţiile“ şi menţine „în permanenţă legătura cu peste 20 de ţări“, potrivit directorului său, Jan Nyholm. Oficialii finlandezi au anunţat că o cerere de răscumpărare a fost transmisă armatorului finlandez Sol Chart.

Potrivit „Financial Times Deutschland“, care citează surse anonime, suma cerută ar fi fost de 1,5 milioane de dolari, dar cotidianul nu a precizat dacă aceasta era numai pentru eliberarea echipajului sau şi a navei. „Printre observatori, o asemenea situaţie este considerată aberantă din cauza sumei prea mici pentru aceste cazuri“, adaugă cotidianul german.

Ipoteze şi speculaţii

Experţii au avansat mai multe ipoteze pentru a explica incidentul: o nouă formă de piraterie, o reglare de conturi mafiotă, trafic de droguri, diferend comercial sfârşit prost. Presa britanică şi finlandeză au scris despre posibilitatea unei încărcături radioactive la bordul vasului. Autorităţile finlandeze au negat. Directorul general al Autorităţii finlandeze pentru Securitate Nucleară (STUK) a anunţat că vasul fusese supus unei măsurători a radioactivităţii înainte de a ridica ancora din portul Pietarsaari, care s-a dovedit negativă. 

„Dintr-un motiv necunoscut, un pompier a crezut că vasul ar putea avea materiale radioactive în încărcătură şi a fost o idee absolut stupidă. Nu exista niciun motiv să creadă cineva asta. Nu au găsit nimic“, a declarat directorul STUK, Jukka Laaksonen. „Nu era decât un vas cu o încărcătură de lemn“, a adăugat el.

Găsit în apropiere de Capul Verde

Flota rusă a plecat pe urmele navei dispărute, colaborând strâns cu forţele NATO. “Arctic Sea” a fost localizat la circa 300 de mile marine (740 de kilometri) de o insulă a Capului Verde, arhipelag situat în Oceanul Atlantic la circa 450 de kilometri de coastele Senegalului. Poliţia suedeză a anunţat ieri că dispune de fotografii cu marinarii răniţi în atacul din 24 iulie, în apele Suediei, la scurt timp după ce nava plecase din Finlanda.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite