Mişcare surprinzătoare a socialiştilor greci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful PASOK, Evanghelos Venizelos
Şeful PASOK, Evanghelos Venizelos

Liderul PASOK, Evanghelos Venizelos, vrea renegocierea acordului cu UE şi FMI.

Cu o săptămână înaintea alegerilor legislative anticipate, care vor decide soarta Greciei în zona euro, liderul socialiştilor, Evanghelos Venizelos, îşi schimbă radical atitudinea.

Şeful PASOK a făcut apel, duminică, la formarea unei coaliţii de guvernare care să renegocieze cu creditorii Greciei acordul de împrumut, imediat după scrutin, relevă Associated Press.

Anunţul lui Venizelos vine în contextul în care Spania a solicitat, sâmbătă, ajutor financiar extern pentru băncile sale aflate în dificultate, iar miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit în linii mari un plan de salvare a acestora, care s-ar putea ridica la 100 de miliarde de euro. În plus, Madridului nu i s-au cerut noi măsuri de austeritate în schimbul ajutorului.

Până acum, PASOK şi Noua Democraţie (dreapta) erau singurele formaţiuni care susţineau politicile de austeritate cerute de UE şi de FMI în schimbul ajutorului financiar extern.

Un „guvern al responsabilităţii"

Cum, potrivit sondajelor de opinie, nicio formaţiune politică din Grecia nu are şanse să obţină majoritatea parlamentară, şeful PASOK a declarat că este nevoie de o coaliţie solidă de guvernare. Venizelos, care vrea un „guvern al responsabilităţii comune", a prezentat un plan în opt puncte, care să asigure rămânerea ţării în zona euro.

El a cerut tuturor partidelor să ia parte la încercarea de a renegocia termenii împrumutului acordat de UE şi de FMI, extinzând cu trei ani perioada pentru reducerea deficitului bugetar.

Şeful PASOK a propus un sistem de taxe mai simplu, crearea unor noi locuri de muncă prin investiţii publice şi private, dar şi un „sistem de siguranţă socială" pentru familiile cu venituri mici.

Liderul Stângii Democrate, Fotis Kouvelis, a prezentat un plan similar în şapte puncte, care prevede, printre altele, reorganizarea sectorului agricol şi combaterea imigraţiei ilegale. Totodată, pensiile şi salariile din sectorul bugetar ar urma să nu mai fie reduse. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite