Ministrul polonez de externe despre tragedia de la Smolensk: "Comisia ruso-poloneză va descoperi adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski este convins că membrii comisiei ruso-poloneze de investigare a cauzelor accidentului aviatic din 10 aprilie de lângă Smolensk vor descoperi adevărul despre tragedia aviatică, transmite Ria Novosti.

Motivul catastrofei aeriene a fost o combinaţie între condiţiile meteorologice extrem de nefavorabile, aeroportul militar Severnâi şi o eroare de pilotaj, crede Radoslaw Sikorski.

Comisia mixtă ruso-poloneză va descoperi adevărul, sunt convins, a spus Sikorski într-un interviu pentru CNN.

Ministrul de externe al Poloniei a respins, în acest context, speculaţiile conform cărora accidentul de avion de lângă Smolensk ar fi fost rezultatul unor acţiuni deliberate.

Întotdeauna există teorii ale conspiraţiei, dar, în acest caz este lipsit de seriozitate să se creadă asta. Nu există nicio dovadă în acest sens, a declarat şeful diplomaţiei de la Varşovia.

Parchetul General al Poloniei ia în calcul patru ipoteze preliminare a ceea ce s-a întâmplat în ziua de sâmbătă de 10 aprilie, când se împlineau 70 de ani de la masacrarea celor aproape 22.000 de ofiţeri şi soldaţi polonezi pe teritoriul URSS - la Katin, Mednoe, Harkov - la ordinul lui Stalin.

Smolensk: Avionul Tu-154 a decolat cu o oră mai târziu decât fusese prevăzut

Cauzele accidentului ar putea fi o disfuncţionalitate tehnică la bordul aeronaveiTu-154, acţiunile echipajului, managementul necorespunzător al siguranţei zborului de către turnul de control - rus şi polonez - şi acţiunile unei terţe părţi. Ultima versiune presupune un act terorist sau presiuni asupra echipajului avionului prezidenţial, cu toate că informaţiile obţinute după descifrarea cutiilor negre au înlăturat presupunerile privind existenţa unor presiuni din partea delegaţiei oficiale asupra echipajului.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat într-o conferinţă de presă la 28 aprilie, la Varşovia, că există motive să se creadă că avionul preşedintelui Lech Kaczynski s-a prăbuşit lângă aeroportul militar Severnâi, în apropiere de orăşelul Peciorsk, nu la ora locală 08.56, aşa cum s-a afirmat la început, ci cu 15 minute mai devreme, la 08.41.

Anchetatorii polonezi cercetează patru versiuni ale accidentului de la Smolensk

Acesta a mai spus că nu sunt de aşteptat dezvăluiri senzaţionale după descifrarea cutiilor negre, iar rezultatele anchetei privind moartea preşedintelui Kaczynski şi a celoralţi 95 de cetăţeni polonezi lângă Smolensk vor fi date publicităţii abia după alegerile prezidenţiale anticipate din Polonia, al căror prim tur a fost stabilit pentru 20 iunie. Mai multe detalii legat de acest subiect aici.

Aeronava Tu-154, cu o delegaţie de 88 de înalţi oficiali polonezi la bord, între care preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa Maria, mai mulţi lideri politici şi militari, împreună cu cei opt membri ai echipajului, s-a prăbuşit la 10 aprilie nu departe de Smolensk.

Mai citiţi şi:

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite