Românii, criticați din nou. Delincvenţa în rândul românilor din Franţa a crescut considerabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuel Valls, ministrul francez de Interne
Manuel Valls, ministrul francez de Interne

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a declarat că delincvenţa în rândul românilor din Franţa, care a crescut cu peste 69 la sută în doi ani, este "o realitate ce nu trebuie negată", scrie AFP.

"Este o realitate, trebuie s-o constatăm, nu trebuie mai ales s-o negăm. Ieri, premierul a subliniat cum fermitatea trebuie aplicată în lupta împotriva delincvenţei, a celei din stradă, dar şi împotriva crimei organizate, când este vorba de exploatarea minorilor, a femeilor, a bărbaţilor, îndeosebi în scopul prostituţiei", a declarat Valls la BFMTV.

"Aceasta înseamnă, şi cifrele publicate de Le Parisien sunt pentru a demonstra, că delincvenţa trebuie combătută indiferent de unde provine", a adăugat ministrul francez.

Numărul persoanelor cu cetăţenie română suspectate de fapte de delincvenţă a crescut cu peste 69 la sută între 2009 şi 2011, potrivit statisticilor Direcţiei centrale a poliţiei judiciare (DCPJ) publicate, joi, de Le Parisien.

Contactat de AFP, Ministerul francez de Interne n-a fost în măsură, joi dimineaţa, să confirme conţinutul acestei note a DCPJ, în care se recunoaşte existenţa unor surse ale poliţiei, precizează Agerpres.

Nota DCPJ precizează printre altele că, "în 2011, un străin suspect din zece" este originar din România.

Potrivit sursei, ei sunt suspectaţi în special de spargeri, escrocherii şi furturi din magazine.

Referitor la minorii români, delincvenţa în rândul lor a crescut cu 102,92 la sută între 2009 şi 2011, respectiv peste 5.000 de suspecţi în 2011, cu "o concentrare în apropiere de marile oraşe şi sectoare turistice".

Într-un comunicat, Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că, urmare a publicării articolului în media franceză, Centrala MAE a dat instrucţiuni Ambasadei României la Paris să întreprindă de urgenţă demersuri de clarificare pe lângă autorităţile franceze competente, ţinând seama şi de faptul că poziţia oficiala franceză de până în prezent este că autorităţile franceze nu deţin statistici pe criteriu de cetăţenie sau pe criteriu etnic.

AFP aminteşte că, într-un discurs pe probleme de securitate rostit la Grenoble în vara lui 2010, după mai multe fapte diverse, fostul preşedinte conservator Nicolas Sarkozy îi calificase pe romi drept instigatori la tulburări.

Această luare de poziţie a antrenat plasarea sub supraveghere a Franţei de către Comisia Europeană, preocupată în legătură cu stigmatizarea pe criterii etnice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite