Ministrul de interne al Georgiei demisionează pe fondul scandalului torturilor din închisori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de interne al Georgiei demisionează pe fondul scandalului torturilor din închisori
Ministrul de interne al Georgiei demisionează pe fondul scandalului torturilor din închisori

Ministrul georgian de interne, Bachana (Bacho) Akhalaia, şi-a anunţat joi seară demisia, a doua zi după dezvăluirea unor cazuri de tortură a deţinuţilor din această ţară caucaziană, informează AFP.

'Port responsabilitatea morală şi politică pentru faptul că am eşuat în eradicarea acestei practici oribile (n.r.:a torturii). Din acest motiv, i-am înaintat preşedintelui demisia mea', a declarat Akhalaia într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul ministerului.

Mai devreme, preşedintele Mihail Saakaşvili l-a numit în cadrul guvernului pe apărătorul drepturilor omului şi fost avocat al poporului Ghiorghi Tuguşi să ocupe postul de ministru al administraţiei penitenciarelor, în locul lui Hatuna Kalmakhelidze care şi-a prezentat demisia miercuri în urma acestui scandal.

Preşedintele Saakaşvili a ordonat miercuri desfăşurarea de forţe de poliţie în închisorile din ţară şi l-a însărcinat pe premierul Vano Merabişvili să reformeze serviciile penitenciare. El a făcut apel totodată la 'toleranţă zero în ce priveşte încălcarea drepturilor omului', potrivit unor declaraţii difuzate de televiziunea georgiană.

Un canal de televiziune al opoziţiei georgiene, TV9, a difuzat marţi seară un clip în care apare, printre altele, un deţinut al închisorii numărul 8 din Tbilisi, pe jumătate dezbrăcat, plângând şi solicitând milă înainte de a fi, aparent, violat cu un baston.

Acest scandal intervine la mai puţin de două săptămâni de alegerile legislative, programate pentru 1 octombrie în această fostă republică sovietică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite