Ministrul de Externe, Teodor Baconschi: Doar 69 de state membre ONU din 192 s-au pronunţat pentru recunoaşterea Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei româneşti, Teodor Baconschi, a declarat că două treimi din comunitatea internaţională nu a recunoscut Kosovo, linie pe care a mers în mod constant şi România.

"În prezent, o majoritate de state membre a recunoscut Kosovo. În acelaşi timp, la nivelul comunităţii internaţionale, din 192 de state membre ONU numai 69 s-au pronunţat în direcţia recunoaşterii acestei entităţi", a afirmat şeful diplomaţiei române, într-o declaraţie făcută vineri seara la sediul MAE.

MAE continuă să nu recunoască statalitatea Kosovo şi subliniază că CIJ a analizat, cu caracter limitativ, doar legalitatea actului de a face o declaraţie de independenţă, nu şi efectele juridice, adică problemele legate de constituirea unui nou stat. Alături de România, printre statele europene care nu recunosc statalitatea Kosovo se află Spania, Grecia şi Cipru.

Curtea Internaţională de Justiţie a decis că declaraţia de independenţă a Kosovo „nu a încălcat dreptul internaţional general“. SUA au cerut imediat ţărilor care nu au recunoscut încă statul kosovar, inclusiv României, să ţină cont de recomandarea CIJ şi să o facă acum.

Kosovo are o populaţie de două milioane de locuitori, dintre care 90 la sută sunt albanezi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite