Ministrul francez al sănătăţii propune siesta la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această săptămână, Franţa a lansat planuri pentru cheltuirea a şapte milioane de euro - în 2007 - ca o măsură administrativă pentru a rezolva problemele de somn ale francezilor.

În această săptămână, Franţa a lansat planuri pentru cheltuirea a şapte milioane de euro - în 2007 - ca o măsură administrativă pentru a rezolva problemele de somn ale francezilor.

Pentru ca ei să nu se mai plângă că lipsa de odihnă din timpul nopţii le afectează performanţele la slujbă, ministrul sănătăţii, Xavier Bertrand, a propus experimentarea siestei la locul de muncă, relatează "Daily Telegraph".

Circa unu din trei francezi suferă de tulburări ale somnului şi 56% din aceştia se plâng că lipsa de odihnă, în timpul nopţii, le afectează performanţele la locul de muncă. "De ce nu un pui de somn la serviciu? Nu poate fi un subiect tabu", a spus ministrul sănătăţii, Xavier Bertrand. El a cerut să se efectueze studii privitoare la această posibilitate şi a spus că ar putea promova "aţipirile la slujbă", dacă se vor dovedi utile. Conducerea departamentului de asigurări medicale din Franţa va trimite scrisori prin care explică importanţa unui somn bun şi secrete pentru o bună odihnă pe timpul nopţii. De asemenea, un site web al Ministerului Sănătăţii oferă un chestionar pentru a ajuta vizitatorii să se autoevalueze cum dorm. Bertrand spune că lipsa de somn este cauza a 20-30% din accidentele care se petrec în Franţa în fiecare an.

Sfaturi pentru un somn bun

Ministrul Bertrand a lansat primul program guvernamental de acţiune în privinţa somnului, dotat cu şapte milioane de euro în 2007.

Acesta va include: informaţii şi dezvoltarea unor centre de cercetări ale somnului, ca şi experimentarea siestei la serviciu timp de 15 minute. Ministrul sănătăţii spune că nu va ezita să promoveze acest concept, dacă studiile vor confirma efectele pozitive ale somnului asupra concentrării şi calităţii muncii. Programul acordă o mare importanţă somnului şi în cazul copiilor şi adolescenţilor, la care problemele de somn duc la absenteism şi probleme şcolare. Pentru adulţi, pe site-ul ministerului (www.sante.gouv.fr) au fost postate "reguli pentru a dormi bine" şi un test pentru măsurarea somnolenţei diurne. De acum şi până la sfârşitul lui martie, asigurările vor trimite asiguraţilor o documentaţie privitoare la importanţa somnului. Din cele 2,5 milioane de persoane care suferă de apnee în timpul somnului, numai 15% sunt diagnosticate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite