Ministrul ungar de externe: „Viktor Orban nu este un dictator!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a insistat că premierul Viktor Orban nu este un dictator, într-un interviu acordat vineri cotidianului francez „Le Figaro".

Întrebat dacă este conştient de faptul că, potrivit declaraţiilor omologului său francez Alain Juppé, „există astăzi o problemă în Ungaria", Martonyi a spus că este oricând dispus să aibă consultări amicale, dar că nu poate accepta ca cineva să pună sub semnul îndoielii „angajamentul profund al guvernului ungar pentru valorile europene".

„Trebuie să se facă distincţia între o critică asupra unei teme concrete şi judecăţile sumare uneori motivate de consideraţii pur politice, precum «Ungaria desfiinţează democraţia» sau «Ungaria a devenit un stat totalitar».

Acest lucru e inacceptabil", a spus Martonyi
El a explicat că Ungaria avea nevoie să-şi modifice Constituţia, care data din 1949 şi era provizorie, iar statul ungar era singurul care nu-şi schimbase legea supremă după căderea comunismului.

„Comisia de la Veneţia a dat aviz pozitiv. În plus, instituţiile nu s-au schimbat. Ungaria a rămas o democraţie parlamentară, cu un preşedinte slab şi un premier destul de puternic, o justiţie independentă şi o Curte constituţională cu prerogative sporite.

A fost criticat preambulul, referirea sa la creştinism şi menţionarea imnului nostru «Doamne, binecuvântează-i pe maghiari!» Dar ţara noastră nu ar exista fără creştinism!", a insistat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

El a apreciat că a-l califica drept dictator pe premierul Viktor Orban este „complet absurd, injust şi de prost gust".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite