Ministrul suedez al Apărării demisionează din cauza unui contract cu Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sten Tolgfors
Sten Tolgfors

Ministrul suedez al Apărării Sten Tolgfors a demisionat, a anunţat joi premierul, după mai multe săptămâni de controversă privind un contract cu Arabia Saudită de construire a unei fabrici de armament, relatează AFP.

"Am decis să îl eliberez din funcţie pe Sten Tolgfors, la cererea sa", a anunţat Fredrik Reinfeldt, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul demisionar.

La 6 martie, postul public de radio suedez (SR) a dezvăluit că agenţia suedeză de cercetare în domeniul apărării (FOI) a înfiinţat o societate paravan pentru a masca implicarea sa şi cea a guvernului în acest proiect datând din 2007 şi denumit Projet Simoom", a cărui obiectiv este construirea în Arabia Saudită a unei fabrici de armament care să producă rachete antitanc.

Săptămâna trecută, justiţia suedeză a deschis o anchetă preliminară în acest caz, directorul general al FOI, Jan-Olof Lind, denunţând el însuşi procurorului "o suspiciune de infracţiune", după o anchetă internă a Agenţiei.

"În ceea ce priveşte dezbaterile din ultimele săptămâni cu privire la Arabia Saudită, nu am nimic de adăugat", a declarat Tolgfors joi.

El a precizat că decizia sa de a demisionat a fost deja luată, dar că "atenţia presei în ultimele săptămâni a facilitat şi i-a accelerat decizia".

Sub presiunea opoziţiei care cere demisia sa şi a presei care s-a ocupat de caz de la dezvăluirea lui, Sten Tolgfors a recunoscut că ştia despre proiectul FOI în Arabia Saudită, precum şi despre firma paravan.

Suedia a vândut deja arme Riyadului dar documente confidenţiale obţinute de SR arată că Projet Simoom "elimină limitele a ceea ce este fezabil de către autorităţile suedeze" deoarece este vorba despre un regim "dictatorial", potrivit postului de radio.

Reinfeldt a adăugat că ministrul Infrastructurilor, Catharina Elmsäter-Svärd asigură temporar funcţiile ministrului Apărării în aşteptarea nominalizării unui nou titular al portofoliului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite