Minaretele „elveţiene“ îngrijorează Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interzicerea minaretelor în Ţara Cantoanelor dă idei şi populiştilor olandezi, care vor un referendum pe aceeaşi temă. Temerile privind islamizarea ţării i-au determinat pe elveţieni să spună „Nu“ construirii de minarete.

Rezultatul referendumului de duminică - aprobat de 57,5% din elveţieni şi de 19 cantoane din 24 - a contrazis sondajele care creditau tabăra „Nu" cu cel mult 37%. Cotidianul „Le Temps" apreciază că sondajele au dat greş, deoarece era imposibil de „contabilizat" sentimentul de teamă şi nesiguranţă cu care au mers elveţienii la vot.

Pronunţându-se pentru interzicerea minaretelor, elveţienii resping, totodată, vălul tradiţional islamic, scutirile de taxe şcolare cerute de părinţii musulmani, poziţia femeii în Islam, căsătoriilor aranjate, nota aceeaşi publicaţie. Sau „islamizării" Elveţiei, după cum susţine Partidul Poporului Elveţian (SVP), formaţiunea de extremă-dreapta ce a propus interzicerea construirii minaretelor.

De la dezaprobare la acceptare

Partidul Evanghelic a precizat că, în urma votului, musulmanilor nu li se vor impune restricţii în practicarea religiei lor, dar a lansat ideea unei noi consultări populare referitoare la introducerea în Constituţie a unui articol care să stipuleze că „societatea şi cultura elveţiană au la bază valorile creştine".

Votul i-a luat prin surprindere pe oficialii europeni, care i-au pus ieri câteva întrebări neplăcute ministrului elveţian al Justiţiei, Evelyne Widmer-Schlumpf, prezent la Bruxelles, la reuniunea omologilor din UE.

Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, s-a declarat „puţin scandalizat" de deznodământ, în timp ce ministrul suedez pentru Integrare, Nyamko Sabuni, a respins existenţa unor probleme între musulmani şi europeni.

Decizia elveţienilor şi-a găsit însă şi susţinători, fiind salutată de unii politicieni italieni, precum şi de mişcările de extremă-dreapta din Franţa şi Austria. Cel mai "entuziast" a fost liderul populist olandez Geert Wilders care doreşte şi el un referendum pe aceeaşi temă în ţara sa. Cotidianul "Le Soir" punea pariu că şi belgienii ar fi votat la fel.

Consecinţe diplomatice

Presa elveţiană, care a criticat în termeni uneori duri decizia populaţiei, a scris că după vot va veni şi "factura diplomatică". Marele Muftiu al Egiptului, Ali Gomaa, a declarat că votul reprezintă "o insultă" la adresa musulmanilor din întreaga lume.

Hasni Abidi, director al Centrului de Studii Arabe şi Mediteraneene Cermam din Geneva, consideră că liderul egiptean, Moammar Gaddafi, "îşi freacă mâinile de bucurie" după ce s-a "răfuit" cu elveţienii "rasişti" în urma arestării fiului său, Hannibal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite