Mii de studenţi au manifestat la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto AFP Mii de poliţişti au fost dispuşi în centrul Londrei
Foto AFP Mii de poliţişti au fost dispuşi în centrul Londrei

Mii de studenţi au ieşit ieri în stradă în centrul Londrei, protestând faţă de creşterea taxelor de şcolarizare şi faţă de reducerile bugetare, sub o atentă supraveghere a poliţiei.

Protestatarii au mărşăluit paşnic prin centrul capitalei britanice, unde au fost dispuşi circa 4.000 de poliţişti, care au avertizat că vor folosi gloanţe de cauciuc. Douăzeci de persoane au fost arestate, iar câteva sute încă mai protestează la această oră. Potrivit estimărilor poliţiei, circa 2.000 de tineri au participat la demonstraţie. Câţiva dintre protestatari şi-au ridicat corturi în Piaţa Trafalgar, dar ulteriorau fost evacuaţi.
Demonstraţia are loc la un an după protestele studenţeşti de amploare ce au degenerat în violenţe.Organizatorii sperau ca la această manifestaţie organizată în centrul capitalei britanice să participe aproximativ 10.000 de persoane.


Taxele de şcolarizare se dublează

În prezent, taxele de şcolarizare sunt în valoare de 3.300 de lire sterline (aproape 4.000 de euro). Dar ele urmează să fie cel puţin dublate, în aproximativ două treimi dintre universităţile engleze, iar într-o treime ar urma să atingă 9.000 de lire sterline (aproximativ 10.500 de euro).

Pâna la 50.000 de tineri au participat la manifestaţiile studenţilor din noiembrie şi decembrie 2010, în timpul unui vot asupra creşterii taxelor universitare, când protestele au degenerat în violenţe.

Manifestanţii au pătruns în sediul din Londra al Partidului Conservator, iar automobilul Rolls-Royce al prinţului Charles a fost atacat, provocând o puternică emoţie în ţară.

Poliţia a apreciat că o repetare a violenţelor nu este inevitabilă, iar organizatorii au precizat că au făcut apel la „o manifestaţie non-violentă".
„Noi ştim că majoritatea zdrobitoare a studenţilor respectă legea şi sperăm că va fi un eveniment paşnic", declara luni comandantul poliţiei, Simon Pountain, într-o conferinţă de presă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite