Proteste în Italia şi Germania faţă de măsurile de austeritate/ "Criza are ca nume capitalismul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia din ţările UE protestează împotriva măsurilor de austeritate luate de guvernele care îi conduc. Zeci de mii de angajaţi din sectorul public italian au manifestat sâmbătă la Roma, iar peste 20.000 de germani au ieşit în stradă scandând împotriva planului de economii decis de Angela Merkel.

Numeroşi demonstranţi împotriva măsurilor de austeritate al Guvernului condus de Silvio Berlusconi au purtat fulare roşii cu inscripţia "totul pe spatele nostru", iar coloana protestatarilor a traversat, timp de mai multe ore, centrul istoric al Romei. A fost lansat şi un apel la grevă generală pentru data de 25 iunie, informează Mediafax.

"Conform măsurilor de austeritate, trebuie să plătească mereu aceiaşi oameni. Planul nu îi afectează decât pe unii şi nu stimulează economia, investiţiile şi locurile de muncă pentru tineri", a declarat secretarul general al confederaţiei CGIL, Guglielmo Epifani.

De asemenea, câteva mii de persoane au defilat sâmbătă în Germania, pentru a protesta faţă de vastul plan de economii decis de guvernul cancelarului Angela Merkel, într-o demonstraţie convocată de asociaţia "nu plătim pentru criza voastră", relatează AFP.

Pe pancartele purtate de demonstranţi scria "De la Atena la Berlin - băncile şi firmele trebuie să plătească pentru criză" sau "criza are ca nume capitalismul".

Organizatorii manifestaţiei afirmă că la protestul de la Berlin au participat între 15.000 şi 20.000 de persoane, în timp ce la Stuttgart au fost prezenţi 10.000 de manifestanţi, conform estimărilor poliţiei, şi 20.000, conform organizatorilor.

Guvernul german a anunţat luni un vast plan de austeritate, cu reduceri de cheltuieli de 11 miliarde de euro în bugetul pentru 2011, în principal prin scăderea bugetului pentru apărare şi a celui social.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite