Mihai Ghimpu: Dacă cetăţenii moldoveni vor vrea unirea cu România, nu îi va putea împiedica nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Preşedintele interimar al Moldovei şi al Parlamentului de la Chişinău, Mihai Ghimpu, a declarat astăzi că programul Alianţei pentru Integrare Europeană nu cuprinde ideea unirii cu România, dar dacă cetăţenii vor vrea acest lucru, nu îi va putea opri nimeni, nici Ghimpu, nici Voronin şi Putin, relatează Europa Liberă, în pagina online.

Referindu-se la relaţia Republicii Moldova cu România, Ghimpu a reafirmat că programul Alianţei pentru Integrare Europeană nu cuprinde ideea unirii cu România, dar că, "dacă oamenii vor dori să o facă, nu-i va opri nimeni - nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin, nici Clinton, nimeni", potrivit unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Întrebat dacă în Republica Moldova vor fi alegeri anticipate, preşedintele interimar al ţării a afirmat că nu.

Eu tot timpul am spus că nu vor fi alegeri anticipate şi vă spun şi acuma... Nu vor fi. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de reforme şi de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă”, a afirmat Ghimpu.

El a adăugat că liderii Alianţei pentru Integrare Europeană nu au ajuns la o concluzie pe această temă. El a apreciat că Partidul Comuniştilor nu va mai avea majoritatea în Parlament şi că, astfel, comuniştii nu vor mai putea să îşi revendice postul de preşedinte al Legislativului.

Întrebat în legătură cu alegerea preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu s-a declarat convins că liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, va deveni preşedinte până la sfârşitul acestui an. Ghimpu nu a exclus posibilitatea ca alegerea preşedintelui să fie făcută de către populaţie, şi nu de parlamentari.

"Sunt şanse să devină preşedinte. Eu cred că domnul Lupu anul acesta o să devină preşedinte. Aceasta este părerea mea şi cine n-o respectă, atunci înseamnă că este împotriva mea. Noi trebuie să ţinem cont de toate condiţiile, care au fost la începutul creării Alianţei pentru Integrare Europeană. Cine încalcă acele principii, acea înţelegere, înseamnă că nu este pentru viitorul acestui stat, pentru bunăstarea cetăţenilor şi pentru integrarea europeană”, a mai spus Ghimpu

Totodată, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a mai spus că, potrivit sondajelor de opinie, 70 la sută dintre moldoveni doresc să îşi aleagă preşedintele prin vot direct. El a precizat că îl va vota pe Marian Lupu, în oricare din cele două variante de alegere a şefului statului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite