Merkel, în vizită personală la fraţii Kaczynski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe agenda vizitei cancelarului german în Polonia figurează şi scutul american antirachetă Cancelarul german Angela Merkel (foto stânga) s-a întâlnit, ieri, la Varşovia cu fraţii

Pe agenda vizitei cancelarului german în Polonia figurează şi scutul american antirachetă

Cancelarul german Angela Merkel (foto stânga) s-a întâlnit, ieri, la Varşovia cu fraţii Kaczynski, într-o tentativă de a dezgheţa relaţiile între Berlin şi Varşovia, încă marcate de rănile trecutului, dar şi pentru a aborda subiectele de politică externă care despart, azi, cele două ţări.

Angela Merkel, căreia îi place să amintească că tratează Polonia cu aceeaşi importanţă cu care tratează Franţa, un alt mare vecin al Germaniei, s-a întâlnit întâi cu premierul Jaroslaw Kaczynski (foto dreapta), urmând să discute, separat, în staţiunea Hel, cu fratele acestuia, preşedintele Lech Kaczynski. Amănunt picant, reţinut de presă, Merkel este însoţită în această vizită de soţul ei, Joachim Sauer, a cărui prezenţă ar trebui să "sublinieze caracterul personal al vizitei", comentează AFP.

"Preşedintele polonez şi cu mine vrem să ne cunoaştem mai bine şi să vorbim, simplu, şi despre lucruri obişnuite", a declarat Merkel înainte de vizită.

Subiecte spinoase

Neînţelegerile între Berlin şi Varşovia sunt multe la număr, de la problema conductei germano-ruse de sub Marea Baltică până la animozităţile legate de ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În februarie, Jaroslaw Kaczynski a acuzat Germania că urmăreşte să reocupe o parte a teritoriului ţării sale şi că îi discriminează pe imigranţii polonezi. Ultimul incident bilateral a avut-o ca protagonistă pe Erika Steinbach, deputată CDU şi preşedinte al Asociaţiei germanilor expulzaţi din Europa de Est în 1945, care a comparat partidele aflate la putere în Polonia cu formaţiuni neo-naziste. Chiar dacă creştin-democraţii s-au delimitat de poziţia acesteia, Berlinul se aşteaptă ca declaraţia lui Steinbach să fie adusă în discuţie, în timpul vizitei.

Un alt subiect delicat pe agenda vizitei este şi scutul antirachetă american, contestat de o parte a ţărilor europene, şi care va fi găzduit de Polonia. Destinat să contracareze eventualele atacuri din partea unor ţări ca Iranul, scutul irită Rusia, care se simte indirect vizată de iniţiativa Statelor Unite. Iar Berlinul, care ţine la relaţiile sale cu Moscova, pledează pentru o mai bună concertare internaţională asupra acestui subiect.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite