Merkel, întâmpinată de greci cu „Heil Hitler!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 25.000 de greci au sfidat interdicţia privind protestele
Circa 25.000 de greci au sfidat interdicţia privind protestele

Dacă guvernul i-a întins cancelarului german covorul roşu, protestatarii greci i-au oferit salutul nazist. Sporadic, au izbucnit violenţe.

Circa 25.000 de greci au sfidat ieri interdicţia privind protestele şi s-au adunat în Piaţa Syntagma din Atena pentru a demonstra împotriva liderului german. Grupuri de protestatari au aruncat cu pietre, cu sticle incendiare şi s-au luat la bătaie cu agenţi ai forţelor de ordine care au utilizat gaze lacrimogene. Circa 7.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în centrul Atenei.

Unii dintre protestatari, îmbrăcaţi în uniforme militare germane şi purtând steaguri germane cu svastica, efectuau salutul nazist. Mulţi greci o acuză pe Merkel de faptul că a forţat guvernul grec să aplice măsuri de austeritate în schimbul a două pachete de ajutor de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care au totalizat peste 200 de miliarde de euro.

Cancelarul german a sosit la ora 13.30 pe aeroportul din Atena, unde au fost luate măsuri speciale de securitate pentru o vizită de câteva ore. Premierul conservator Antonis Samaras a întâmpinat-o pe Angela Merkel, oferindu-i o primire pe covorul roşu. 

Angela Merkel a salutat „eforturile" şi „progresele" realizate de Grecia. „Vreau ca Grecia să rămână în zona euro", a spus Merkel în cursul conferinţei de presă organizată alături de premierul grec Antonis Samaras. „Discuţiile demonstrează clar că în acest moment se înregistrează progrese. Sunt convinsă că toate aceste măsuri dificile merită efortul", a spus Merkel.

Guvernul Samaras încearcă să impună un nou pachet de măsuri de austeritate cu scopul de a menţine ţara în zona euro. Vizita Angelei Merkel, prima de la începutul crizei, are un aspect simbolic, ea fiind percepută de greci ca fiind responsabilă de scăderea nivelului lor de trai.

Coeziunea societăţii elene, în pericol

Într-un interviu acordat săptămâna trecută presei germane, Samaras a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia ţării sale, unde rata şomajului este de 24%, iar actualitatea este dominată de scandaluri de corupţie şi de sinucideri, în timp ce zilnic se închid zeci de întreprinderi.

Potrivit lui, „coeziunea societăţii" elene este „pusă în pericol de creşterea şomajului aşa cum era cazul Germaniei la sfârşitul Republicii de la Weimar", regim al cărui faliment a contribuit la ascensiunea lui Hitler la putere.

El a pledat pentru o prelungire a intervalului necesar (patru ani în loc de doi) pentru a aplica un pachet de austeritate de 13,5 miliarde de euro cerut de creditorii ţării şi care nu a fost votat încă în Parlament, ce ar permite menţinerea ajutorului financiar din partea UE, Băncii Centrale Europene şi FMI.

Datorii scăpate de sub control

Creditorii Greciei nu reuşesc să ajungă la un numitor comun pentru rezolvarea crizei datoriilor, FMI avertizând că va opri finanţarea ţării dacă zona euro nu va accepta o nouă restructurare a datoriei, astfel încât aceasta să ajungă la un nivel sustenabil, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Grecia va fi printre principalele subiecte ale reuniunii anuale a FMI de la Tokyo, în condiţiile în care guvernul grec e pe cale să rămână fără bani, iar guvernele ţărilor din zona euro se tem de impactul politic al unei revizuiri în scădere a deţinerilor de obligaţiuni elene, cu până la 50 de miliarde de euro, relatează Capital.gr. „Nu există încă un consens în rândul creditorilor. Devine tot mai evident că datoriile Greciei sunt scăpate de sub control, dar nimeni nu vrea să accepte o restructurare", a spus una dintre surse.

Reprezentanţii troicii creditorilor se află în prezent la Atena pentru negocierea unei noi serii de măsuri de austeritate, în schimbul unei tranşe de împrumut de 31 de miliarde de euro, esenţială pentru evitarea intrării Greciei în faliment.

“Sunt convinsă că toate aceste măsuri dificile merită efortul."
Angela Merkel cancelarul german

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite