Medvedev mustrat de 100 de europarlamentari pentru nerespectarea drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de europarlamentari i-au trimis o scrisoare lui preşedintelui rus Dimitri Medvedev în care îşi exprimă îngrijorările privind respectarea drepturilor omului, a independenţei justitţiei şi a dreptului proprietăţii în Federaţia Rusă, scrie FT Deutschland.

În scrisoarea europarlamentarilor obţinută de Financial Times Deutschland (FTD) se arată că recentele evoluţii din Rusia "trezesc preocupări profunde legate de acest partener cu care UE vrea să aibă relaţii mai strânse". "Am observat tendinţe îngrijorătoare, care ne-au declanşat temeri legate de nerespectarea drepturilor omului, a dreptului proprietăţii şi a independenţei Justiţiei", se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui rus.

Misiva este semnată de europarlamentari conservatori, ai Verzilor şi câţiva liberali.

Europarlamentarii îşi arată îngrijorarea faţă de numeroase asasinate ale unor activişti pentru drepturile omului şi la procesul împotriva fostului oligarh Mihail Hodorkovski.

Parlamentarii europeni susţin că Rusia ar trebui să facă "progrese reale" în privinţa drepturilor omului, a combaterii corupţiei şi a respectării dreptului proprietăţii.

Publicaţia atrage atenţia că iniţiativa eurodeputaţilor ar putea perturba summitul UE-Rusia de săptămâna viitoare de la Stockholm, la care vor participa premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Potrivit jurnaliştilor, în apropierea iernii şi în condiţiile în care Europa este dependentă de gazele ruseşti era prudent ca aceste subiecte delicate să fie lăsate în afara sferei de subiecte abordate, deoarece Rusia respinge orice fel de critici privind democraţia şi statul de drept, considerându-le ingerinţe în afacerile sale interne.

La cel de-al 24-lea summit UE-Rusia se va lua în discuţie cooperarea pentru rezolvarea crizei financiare mondiale, precum şi mijloacele de a garanta securitatea energetică, precum şi lupta împotriva schimbării climatice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite