Medvedev combate criza cu înarmarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe motiv că Alianţa Nord-Atlantică încearcă în continuare să îşi sporească prezenţa în apropiere de Rusia, preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat o reînarmare amplă a ţării sale începând din 2011.

”Analiza situaţiei politico-militare în lume a arătat că persistă un potenţial de conflict serios în anumite regiuni, alimentat de crizele locale şi de încercările continue ale NATO de a-şi dezvolta infrastructura militară în apropierea Rusiei”, a explicat liderul de la Kremlin.

Armele nucleare, de bază

Rusia se va concentra pe creşterea capacităţii forţelor sale nucleare strategice în cadrul eforturilor de modernizare a armatei, proces care nu va fi afectat de criza economică, a subliniat Medvedev, ieri, în cursul unei reuniuni cu înalţi oficiali din Ministerul Apărării.  “Principala sarcină este creşterea capacităţii de luptă a forţelor noastre, în special a forţelor strategice nucleare.

Acestea trebuie să fie capabile să îndeplinească toate sarcinile indispensabile pentru asigurarea securităţii Rusiei”, le-a spus preşedintele ofiţerilor. Toate unităţile combatante vor fi permanent pregătite să fie mobilizate, a adăugat el.  

Extinderea NATO, ameninţare directă

Liderul de la Kremlin a descris susţinerea precedentei administraţii americane faţă de aderarea la NATO a fostelor republici sovietice Ucraina şi Georgia şi proiectul scutului antirachetă drept ameninţări directe la adresa securităţii naţionale. De asemenea, Medvedev a anunţat că strategia de securitate naţională până în 2020 va fi aprobată în curând de Consiliul pentru Securitate.

La rândul său, ministrul apărării Anatoli Serdiukov a anunţat că armele de ultimă generaţie vor reprezenta 30% din armamentul armatei ruse până în 2015 şi 70% până în 2010.

Reformarea Armatei

Rusia a început, totodată, reformarea forţelor sale armate, zguduite în ultimii ani de tot mai multe scandaluri de corupţie şi chiar asasinate în rândul generalilor. Dar reforma demarată de ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, întâmpină o rezistenţă din ce în ce mai puternică în rândul ofiţerimii.

Schimbările urmăresc transformarea forţelor militare ruse în structuri mobile de până la un milion de persoane. Astfel, până în 2011 urmează să fie trecuţi în rezervă 1.130.000 de militari, fiind vizaţi mai ales ofiţerii superiori. Se are în vedere ca în 2011 să se ajungă la un raport de un ofiţer la 15 soldaţi şi un general la 1.100 militari.

image

Din 2011 vom începe o importantă reechipare a unităţilor militare. Forţele noastre armate şi Marina vor fi dotate cu armament nou.

image



Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite