Medvedev, aşteptat la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medvedev, aşteptat  la Chişinău
Medvedev, aşteptat la Chişinău

Liderul de la Kremlin se va folosi de reuniunea CSI pentru a lua pulsul noii conduceri proeuropene. Summitul se anunţă unul tensionat. Preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, a cerut o întrevedere bilaterală cu omologul său rus, dar acesta îl ignoră.

Summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI) în timpul căruia Republica Moldova va transmite Rusiei preşedinţia în această organizaţie,  începe astăzi, la Chişinău. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a confirmat  participarea la reuniune, însă patru dintre omologii săi - din Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan - nu vor veni. Ei vor fi reprezentaţi de premierii sau adjuncţii acestora. Gazdele summitului vor fi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), de curând veniţi la putere în Republica Moldova.

 Noile autorităţi pro-europene de la Chişinău şi-au dat silinţa ca toate pregătirile pentru desfăşurarea acestei reuniuni la nivel înalt a statelor ex-sovietice, fără ţările baltice şi Georgia, să se încheie la timp. Premierul Vlad Filat a cerut, săptămâna trecută, în cadrul unei şedinţe a Guvernului, ca “summitul să fie organizat la standarde ridicate”, deoarece “este în joc imaginea ţării”.

Săptămâna trecută a fost în “inspecţie” în capitala moldoveană Serghei Lebedev, preşedintele Comitetului Executiv al CSI, care a primit asigurări că actuala guvernare a depus eforturi pentru buna desfăşurare a reuniunii.

Agendă neinteresantă

Agenda summitului va cuprinde 20 de teme de discuţii, printre care o reacţie comună faţă de criza financiară mondială, o integrare mai profundă în domeniul umanitar şi al securităţii şi pregătirile pentru cea de-a 65-a aniversare a sfârşitului Marelui Război Patriotic din 1941-1945.

Nevoia de reformare a CSI

De aceste subiecte nu s-au arătat interesaţi cel puţin patru lideri CSI: preşedinţii Kazahstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului şi Uzbekistanului. O sursă din cadrul administraţiei prezidenţiale tadjice a declarat presei că “nu există motiv politic pentru această absenţă, pur şi simplu preşedintele are altă agendă în acea zi”.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a declarat pentru Radio Europa Liberă că “s-ar impune reformarea Comunităţii Statelor Independente”. “Putem spune că CSI nu mai este o structură viabilă. Deocamdată, această structură oferă posibilitatea unor discuţii în cadrul summitului, dar şi întrevederi bilaterale”.  Filat a spus că va transmite colegilor din CSI obiectivele noii guvernări de la Chişinău. În ceea ce priveşte conflictul din Transnistria, liderul liberal a afirmat că ţara sa va cere celor doi mediatori, Rusia şi Ucraina, să respecte drepturile Republicii Moldova şi statutul ei de stat independent, suveran şi integru. El a precizat că va introduce pe agenda discuţiilor bilaterale cu cele două ţări problema modificării statutului forţei ruse de menţinere a păcii dislocate în zona de securitate de la Nistru.

Iuşcenko, ţinut la distanţă

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko şi-a declarat intenţia de a se întâlni cu omologul său Dmitri Medvedev în timpul summitului CSI, încă din 30 septembrie. Dar Natalia Timakova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, declara, ieri, că în agenda liderului de la Kremlin nu este prevăzută, deocamdată, o întrevedere bilaterală cu Iuşcenko.

Relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Ucraina, tensionate în ultimii ani, s-au deteriorat şi mai mult când Medvedev a criticat aspru, la 11 august, atitudinea “antirusă” a Kievului. Liderul ucrainean a respins acuzaţiile, iar şeful administraţiei sale a denunţat “complexele imperialiste ruse”. Şeful statului rus a lăsat să se înţeleagă că relaţiile bilaterale nu se pot îmbunătăţi decât în cazul unei schimbări a puterii ucrainene după alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie.

Negocieri

Liderii azer Ilham Aliev şi armean Serj Sarkisian vor discuta despre Nagorno Karabah cu ocazia summitului CSI, au anunţat mediatorii internaţionali. Aliev a spus că discuţiile dintre cele două state sunt în stadiul final, sentiment neîmpărtăşit însă şi de omologul său armean.

Ghimpu: „Viitorul Republicii Moldova e în UE“

image

Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova  Foto: EPA



Gazdă a reuniunii de vârf a Comunităţii Statelor Independente (CSI), preşedintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu, susţine că organizaţia nu soluţionează problemele statelor membre, iar viitorul Republicii Moldova este în UE. “ Este greu să spun care va fi viitorul CSI-ului, dar e clar că viitorul nostru este în UE”, a declarat liderul liberal Mihai Ghimpu într-un interviu acordat NewsIn.
Şeful interimar a statului moldovean este dezamăgit că problemele reale, acute cu care se confruntă ţara sa – cum ar fi retragerea trupelor ruse sau reglementarea transnistreană – nu sunt pe ordinea de zi a reuniunii.

„Ar fi fost bine dacă pe lângă situaţia legată de criza economică globală, summitul ţinându-se la Chişinău, să fie abordate şi unele dintre problemele cu care se confruntă Republica Moldova. De la bun început s-a declarat că CSI a fost constituit pentru a soluţiona problemele statelor membre. Însă, atât timp cât problemele acestora rămân în afara reuniunilor la vârf ale acestei structuri, apar semne de întrebare – are oare organizaţia viitor sau pur şi simplu şefii de stat fac reuniuni pentru a avea prilejul de a se vedea şi a schimba impresii?”, se întreabă Ghimpu.

„Ce ne-a dat nouă CSI-ul, e greu de spus. Practic, nu am câştigat nimic. Pentru noi este important că am avut şi un embargo la produsele noastre impus de Federaţia Rusă, partenerul principal din CSI, am avut şi un conflict armat pe teritoriul nostrum şi continuăm să avem problema transnistreană, care nu este soluţionată”, a subliniat Ghimpu.

Georgia a părăsit CSI

Georgia s-a retras din Comunitatea Statelor Independente (CSI), la un an de la războiul cu Rusia. Viceministrul georgian de Externe, David Jalagania, declara, la jumătatea lunii august, că ţara sa a încheiat procesul de retragere din această organizaţie din care făceau parte fostele state sovietice, în afară de ţările baltice. Procedura a durat un an.

El a precizat că Georgia va continua să respectele unele dintre tratatele cu CSI, mai ales cele privitoare la comerţ şi la circulaţia persoanelor în interiorul fostei URSS. “Georgia va continua să facă parte din unele tratate internaţionale semnate în cadrul CSI, inclusiv cele privitoare la excluderea regimului de vize şi acordurile de liber-schimb între statele din Comunitatea Statelor Independente”, a explicat oficialul de la Tbilisi. Preşedintele Mihail Saakaşvili a anunţat în august 2008 că ţara sa se va retrage din CSI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite