Medvedev a pornit în cucerirea Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, se află într-un turneu diplomatic în patru ţări africane bogate în resurse sau puternice din punct de vedere politic.

Scopul este de a recupera terenul pierdut în lupta pentru resursele “continentului negru”, în condiţiile în care Moscova este preocupată de influenţa competitorilor chinezi şi occidentali în această zonă.

Şeful statului rus, care conduce o numeroasă delegaţie comercială, a vizitat ieri Nigeria, cel mai mare exportator african de petrol. Rusia şi Nigeria au semnat un acord privind energia nucleară şi unul de cooperare în vederea explorării gazelor naturale.

Primul obiectiv: energia

Nigeria are a şaptea rezervă mondială confirmată de gaze naturale, dar nu a reuşit să-şi dezvolte la potenţial maxim sectorul industrial de profil. O cooperare energetică cu Rusia ar aduce statul european pe primul loc între partenerii străini ai ţării africane.

Colaborarea viitoare dintre Gazprom şi compania de stat Nigerian National Petroleum Corp. a suscitat deja speculaţii privind o încercare a Moscovei de a-şi întări poziţia de forţă de pe piaţa europeană a gazului.

Energia va juca un rol important şi în cadrul vizitelor din următoarele două zile, în Namibia, bogată în resurse de uraniu, şi în Angola, care deţine preşedinţia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Medvedev s-a aflat marţi în Egipt, unde a semnat un pact de cooperare strategică pe zece ani cu preşedintele Hosni Mubarak.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite