Măsurile de austeritate ale guvernului spaniol au scos în stradă mii de funcţionari madrileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Madrilenii au luat cu asalt străzile pentru a protesta împotriva ultimelor măsuri de austeritate anunţate de guvernul conservator condus de Mariano Rajoy, scrie cotidianul El Pais. Mai multe străzi din Madrid au fost blocate.

Duminică după-amiază, la Madrid a izbucnit un protest spontan după ce guvernul Rajoy a decis să taie prima de Crăciun pentru bugetari şi să reducă zilele libere. Poliţişti, pompieri, profesori, medici şi angajaţi ai administraţiei publice au ieşit în stradă, scandând lozinci împotriva guvernului şi cerând demisia premierului Mariano Rajoy.

"Haideţi cu toţii la luptă! La naiba cu reforma muncii!" este unul dintre sloganurile care s-au putut auzi la protestul funcţionarilor. Scandând lozinci ca "Împreună putem", "Ei nu ne mai reprezintă" sau "Mâinile sus, este un jaf", manifestanţii, mobilizaţi prin sms-uri sau prin reţelele sociale, au defilat între sediul Partidului Popular şi celebra Puerta del Sol, după care s-au îndreptat spre Camera Deputaţilor.

Manifestanţii au protestat în special împotriva scăderii alocaţiilor de şomaj şi majorării TVA. Aceste reduceri se înscriu în cadrul unei serii de măsuri vizând economisirea a 65 de miliarde de euro până în 2014, scrie AFP.

După ce au defilat fără incidente pe străzile capitalei, manifestanţii s-au îndreptat într-o ambianţă de sărbătoare spre Camera Deputaţilor, unde o sută de persoane au organizat o acţiune de 'sit-in' în faţa unui cordon de poliţişti.

Accesul manifestanţilor spre sediul Camerei Deputaţilor a fost blocat de mai mulţi agenţi de poliţie care asigură ordinea publică. Protestatarii au scandat către poliţişti: "Şi pe tine, cel care te uiţi, te fură".

Potrivit El Pais, protestul s-a mutat în jurul fântânei Neptun din centrul Madridului, iar manifestanţii au plecat acasă după ce poliţia a început să-i identifice. Printre protestatari se număra şi un inspector de poliţie, mai scrie cotidianul spaniol. În urma controalelor, o persoană a fost reţinută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite