Mărturii audio ale soldaţilor germani in timpul celui de-al Doilea Război Mondial dezvăluie atrocităţile comise de armata lui Adolf Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturiile audio ale soldaţilor nazisti capturaţi şi interogaţi de Serviciile Secrete britanice, transcrise şi adunate într-o carte care va vedea lumina tiparului săptămâna viitoare, în Germania, dezvăluie cruzimile comise de trupele lui Adolf Hitler, capabile de a omorî oameni nevinovaţi din plăcere, în frenezia de a deveni "nazişte perfecţi, fără milă", scrie The Daily Mail.

Soldaţii germani vorbesc despre "amuzamentul" şi "plăcerea" de a masacra civili nevinovaţi şi inamici. Mărturiile lor sunt cuprinse în cartea "Diaries Of Fighting, Killing and Dying", semnată de istoricii Soenke Neitzel şi Harald Welzer. Pentru realizarea acesteia, cei doi au ascultat şi transcris interogatoriile la care au fost supusi peste 13.000 de prizonieri germani după încheierea celui De-al Doilea Război Mondial.

Înregistrările au fost făcute în centrul de detenţie din Trent Park, situat în nordul Londrei, în timpul interogatoriilor la care au fost supuşi soldaţii germani capturaţi de Aliaţi.

Publicarea acestor mărturii va redeschide în Germania o rană veche, în condiţiile în Berlinul a susţinut întotdeauna că mare parte din armata sa, care număra circa 18 milioane de soldaţi, s-a comportat onorabil în timpul războiului. Imaginea care se desprinde din cartea celor doi istorici este, însă, una complet diferită.

Un pilot povesteşte că la atacul asupra oraşului polonez Poznan, care a avut loc în primele zile ale războiului, i-a fost milă de caii, pentru ca a omorî oameni oricum nu-l deranja, dar de cai o să-i pară rău câte zile o avea.

Un alt pilot vorbeşte despre cât de amuzant era să împuşte civilii care alergau pe drumurile strâmte ale Franţei şi Belgiei în 1940. "Când zburam la altitudini joase, deasupra drumurilor, dacă întâlneam maşini, păstram luminile aprinse. Asta îi făcea pe şoferi să creadă că se întâmplă ceva în trafic. Apoi îi sfâşiam cu tunul. A fost un succes deosebit, minunat, fabulos, fantastic de amuzant!", povesteşte acesta.

Într-un alt interviu, acelaşi pilot vorbeşte despre cât de fabulos era să mitraliezi acoperişurile caselor din Ashford, Kent în timpul bătăliei din Anglia.



Un alt soldat vorbeşte despre un atac asupra oraşului Eastbourne, când un mitraliat o casă în care se organiza un bal. "Dragul meu, a fost amuzant", spunea acesta. Un altul se lauda că în timpul războiului era un "sadic profesionist", deoarece a împuşcat tot ce îi ieşea în cale.

Un caporal vorbeşte despre cum mutarea unităţii sale în satele din Italia, după prăbuşirea guvernului lui Mussolini, a fost inaugurată prin împuşcarea unor civili.

"Capitanul ne-a zis: <Omorâţi 20. Asta îi va împăiedica să aibă gânduri tâmpite pe viitor>. Aşa că ne-am dus şi ne-am simţit bine şi nu ne-am oprit până nu am omorât 50", povesteşte caporalul.

image
image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite