Marșul minerilor spanioli la Madrid: "Suntem mineri, nu terorişti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EL PAIS
Foto: EL PAIS

Sute de mineri spanioli în grevă, veniţi pe jos din nordul ţării, au parcurs, marţi, la lumina lămpilor de pe căşti, străzile Madridului în cadrul unui marş nocturn pentru a protesta împotriva reducerii ajutoarelor publice, relatează AFP.

Veniţi din Asturias, Castilia şi Leon şi Aragon, regiunile miniere din nordul Spaniei, circa 400 de mineri au ajuns, marţi, la Madrid după ce au parcurs sute de kilometri pe jos.

După ce au defilat în noapte până la piaţa Puerta del Sol, în plin centrul oraşului, însoţiţi de mii de madrileni, ei urmează să participe, miercuri, la o mare manifestaţie până în faţa Ministerului Industriei. Sindicatele speră să mobilizeze 25.000 de persoane.

Pornind din nordul Madridului, agitându-şi drapelele regionale, minerii în hainele de lucru de culoare albastru închis au trecut prin faţa Palatului Moncloa, reşedinţa premierului Mariana Rajoy, strigând "suntem mineri, nu terorişti".

Purtând pe cămăşi sloganuri precum "DA renaşterii oraşelor miniere", minerii protestează împotriva deciziei guvernului de a reduce cu 63 la sută în 2012 ajutoarele publice pentru acest sector, condamnând la dispariţie, în opinia lor, 30.000 de locuri de muncă directe sau indirecte.

Greva minerilor, începută în urmă cu două luni, s-a radicalizat de-a lungul săptămânilor, contactele cu guvernul eşuând, iar conflictul a fost marcat de violenţe aproape zilnice în nordul Spaniei, scrie Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite