Mario Monti, desemnat premier al Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Monti, fost comisar european, succesorul lui Berlusconi
Mario Monti, fost comisar european, succesorul lui Berlusconi

Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat duminică să formeze noul Guvern italian, relatează AFP.

Această nominalizare are loc după o zi intensă de consultări politice la palatul prezidențial, al căror scop a fost să îi asigure un consens și o majoritate parlamentară lui Monti. Potrivit Constituției, nominalizarea sa trebuie aprobată în zece zile de cele două Camere ale Parlamentului.

  Mario Monti (68 de ani) trebuie să restabilească încrederea pieţelor şi să pună în aplicare planul de reforme şi austeritate votat de Parlamentul italian înainte de plecarea lui Berlusconi. Norocul său este că are o reputaţie de competenţă şi independenţă din timpul în care a fost comisar european (1994-2004).

Supranumit „cardinalul“ şi numit senator pe viaţă, miercuri, de preşedintele Giorgio Napolitano, Mario Monti a primit sprijinul directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, care a spus că are pentru el „multă stimă şi respect“.

Insensibil la presiuni

Născut la 19 martie 1943 la Varese (nord), Mario Monti a studiat la Universitatea Bocconi din Milano, apoi în SUA, la Universitatea Yale. În 1970 a început să predea la Universitatea din Torino, pe care a părăsit-o în 1985 pentru a deveni profesor de economie politică la Bocconi, unde a ocupat succesiv posturile de director al Institutului de economie politică, rector şi preşedinte, funcţie pe care o deţine în continuare.

A fost comisar european pentru piaţa internă, servicii financiare, fiscalitate şi uniune vamală, în executivul comunitar condus de Jacques Santer, apoi a primit portofoliul concurenţei în Comisia Europeană condusă de Romano Prodi.

Mario Monti şi-a creat imaginea de comisar dur în afaceri şi „insensibil la presiuni“. Într-un articol din februarie 2000 intitulat „Super Mario“, The Economist îl prezintă drept „unul dintre cei mai puternici birocraţi europeni“ şi „mai degrabă un adept al persuadării decât al polemicii“.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite