Marian Lupu mai aşteaptă să ajungă preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu mai aşteaptă să ajungă preşedinte
Marian Lupu mai aşteaptă să ajungă preşedinte

Impas juridic în Moldova în privinţa alegerii şefului statului. Preşedintele nu va mai fi ales la 23 octombrie, aşa cum s-a stabilit, întrucât în cursă s-a înscris un singur candidat, Marian Lupu.

Ion Pleşca, preşedintele Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui ţării, a precizat că termenul limită până la care candidaţii la funcţia de şef al statului puteau să-şi depună dosarele a expirat la 17 octombrie, ora 24.00.

„Alegerile trebuie să aibă loc între doi sau mai mulţi candidaţi, fapt prevăzut într-un aviz al Curţii Constituţionale, precum şi de practica internaţională. Deoarece a fost înregistrat doar un singur candidat, nu pot avea loc alegeri pe 23 octombrie“, a subliniat Pleşca, citat de Moldpres.

Citiţi şi:


Potrivit acestuia, Comisia va prezenta Legislativului un raport care va constata că alegerile nu pot avea loc, iar Parlamentul va stabili o nouă dată pentru scrutin. Totodată, Pleşca a informat că organismul pe care îl conduce se va adresa Curţii Constituţionale, care va oferi explicaţii pentru continuarea procedurii.

Premierul Vlad Filat spune că situaţia aceasta a fost provocată de legea confuză. Liderul Partidului Liberal Democrat, spune că, pe de o parte Constituţia nu prevede că la alegerile prezidenţiale trebuie să se înscrie cel puţin doi candidaţi, iar pe de altă parte, există un aviz al Curţii Constituţionale care se referă la necesitatea concurenţei. S-a creat o situaţie asupra căreia ar trebui să se pronunţe Curtea şi noi vom cere acest lucru“, a declarat Filat.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a spus va examina situaţia în Legislativ. „ Ne vom întruni ca să luăm o decizie, deşi eu nu văd nicio stare de blocaj“, a subliniat Ghimpu.

Ce spun specialiştii

Potrivit lui Gheorghe Susarenco, fost judecător la Curtea Constituţională, deşi legea spune, că la alegerea preşedintelui participă nu mai puţin de doi candidaţi, Constituţia nu prevede expres acest lucru. „Eu cred că s-ar putea organiza alegeri şi cu un singur candidat, fiindcă asta nu e o problemă constituţională”, susţine Susarenco.

Alexandru Arsenie, expert în drept constituţional de la Chişinău, consideră că participarea unui singur candidat nu încalcă normele constituţionale. El mai susţine că avizul Curţii Constituţionale, oricare nu ar fi el, poartă un caracter de recomandare, iar Parlamentul, prin vot, poate să-l accepte sau poate să meargă mai departe neîncălcînd normele constituţionale.

Cine pierde, cine câştigă

Conform Constituţiei, alegerea preşedintelui ţării trebuie să aibă loc la cel mult două luni după ce funcţia a fost declarată vacantă, adică până la 11 noiembrie. Şeful statului poate fi ales cu votul a 3/5 din deputaţi, ceea ce constituie 61 de mandate. Deputaţii AIE au 53 de mandate, iar comuniştii - 48.

În aceste condiţii, nici una dintre părţi nu poate să aleagă preşedintele ţării. În opinia lui Ion Pleşca, nu e bine ca PCRM să se joace de-a anticipatele, deoarece „ nimeni nu ştie când va fi dizolvat din nou parlamentul şi când vor avea loc anticipatele. Ghimpu poate să rămână preşedinte interimar al Republicii Moldova patru ani şi comuniştii înţeleg foarte bine că totul este acum în mâinile lui. De aceea, nu cred că vom ajunge la anticipate“, afirmă Pleşca.

Analistul Igor Boţan consideră că amânarea datei alegerilor preşedintelui este bătaia de cap a comuniştilor. „PCRM deocamdată rămâne consolidat, mai mult sau mai puţin, şi nu vrea să voteze. Pe de altă parte, AIE nu a înaintat a doua candidatură ca să aibă motiv să amâne alegerea şefului statului”, a subliniat Igor Boţan.

Analistul crede că PCRM îşi doreşte alegeri anticipate cât mai rapid, atâta timp cât situaţia social-economică din ţară este proastă. „Dacă Republica Moldova obţine suport financiar din exterior şi AIE reuşeşte să îmbunătăţească situaţia social-economică, comuniştilor nu le mai convin alegerile anticipate”, a opinat expertul.

Intenţie

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar, spune că legislaţia electorală ar putea fi modificată în aşa fel încât să permită formarea blocurilor electorale şi deschiderea mai multor secţii de votare în afara ţării. Aceste modificări ar avantaja partidele membre AIE şi ar dezavantaja PCRM în
perspectiva unui nou scrutin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite