Va smulge Marian Lupu opt voturi de la comunişti?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Va smulge Marian Lupu opt voturi de la comunişti?
Va smulge Marian Lupu opt voturi de la comunişti?

Liderii celor patru partide democratice de la Chişinău îşi împart funcţiile în noul guvern, în timp ce comuniştii aşteaptă să fie chemaţi la negocieri.Declaraţia de constituire a coaliţiei de guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană” a fost semnată, sâmbătă, în prezenţa jurnaliştilor.

Mai citeşte şi:


Partidul Liberal Democrat (PDLM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) dispun de 53 de mandate, care le permit să formeze noul guvern şi să desemneze conducerea Parlamentului.

Miza coaliţiei o reprezintă obţinerea a opt voturi din partea comuniştilor pentru a alege preşedintele Republicii Moldova. În cazul unui eşec, anul viitor vor avea loc, din nou, alegeri anticipate. Fosta opoziţie şi-a declarat disponibilitatea de a discuta cu Partidul Comunist (PCRM), dar a subliniat că nu va ceda funcţii în schimbul alegerii noului şef de stat.

„Comuniştii trebuie să dea nu doar 8, ci toate cele 48 de voturi pentru a susţine alegerea unui nou preşedinte. Astfel vor demonstra că sunt cu adevărat patrioţi“, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, citat de Unimedia.md.

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a precizat că discuţiile vor fi demarate după ce se va încheia „perioada de vacanţă pentru unii dintre partenerii de dialog“ – aluzie la şeful statului, Vladimir Voronin, plecat să se relaxeze în Turcia, până la 15 august. Şi prim-vicepreşedintele Partidului Comunist, Vladimir Ţurcan, a spus că aşteaptă propunerile noii coaliţii, în funcţie de care îşi va face cunoscute pretenţiile.

Optimism debordant

Răgazul de o săptămână le convine celor patru partide care încearcă să-şi împartă frăţeşte funcţiile şi, eventual, să găsească „trădători“ în rândurile comuniştilor pentru a propune un candidat propriu pentru preşedinţie.

Mihai Ghimpu a precizat că, în cazul în care PCRM nu va vota pentru candidatul coaliţiei la funcţia de şef al statului, „există o alternativă“ ca decizia respectivă să fie totuşi luată, deoarece nu totul depinde „de votul comuniştilor“.

Liderii formaţiunilor democratice debordează de optimism şi dau asigurări că actuala criză social-economică, provocată în mare parte de activitatea falimentară a guvernării comuniste, poate fi depăşită prin competenţa şi profesionalismul de care dispun membrii celor patru partide.

Preşedintele PDLM, Vlad Filat, a precizat că situaţia din 1999, când guvernarea democrată a eşuat, deoarece în urma crizei financiare din Federaţia Rusă economia moldovenească a ajuns în colaps, nefiind în stare să asigura plăţile sociale, nu se va repeta, pentru că, în prezent, democraţii au o experienţă politică mult mai bună. Liderul AMN, Serafim Urechean, este convins că PCRM nu va declanşa anticipatele, unde nu ar obţine mai mult de 10-15% din voturi.

Coaliţie fragilă

Unii analişti nu împărtăşesc entuziasmul fostei opoziţii. Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), consideră că proaspăta coaliţie este „fragilă“ şi este de părere că împărţirea funcţiilor va fi greu de făcut, existând interese foarte mari în cadrul celor patru partide.

El se teme şi de un joc „excelent“ al comuniştilor care ar putea promite că vor vota pentru candidatul propus, dar nu s-ar ţine de cuvânt, în condiţiile în care votul este secret.

Pe de altă parte, analistul Vitalie Ciobanu este de părere că niciunul „dintre liderii celor trei partide de orientare liberală, dacă ar încerca, la momentul actual, să-şi înainteze candidatura la funcţia de preşedinte, nu ar putea obţine şi asentimentul deputaţilor comunişti pentru a câştiga alegerile prezidenţiale“.

În opinia sa, cel mai bine plasat este democratul Mihai Lupu, “un candidat puternic, cu şanse să obţină cele opt voturi de la comunişti”.Varianta unui tehnocrat a fost exclusă de ambele tabere, iar fostul premier Ion Sturza a negat că ar purta negocieri cu democraţii pentru funcţia supremă în stat.

image

Comuniştii trebuie să dea nu doar 8, ci toate cele 48 de voturi pentru a susţine alegerea unui nou preşedinte.

image


Mihai Ghimpu
liderul Partidului Liberal

Ridicarea vizelor pentru români

„Vom scoate vizele pentru cetăţenii români a doua zi după ce ajungem la guvernare“, au declarat, sâmbătă, liderii democraţi, la scurt timp după ce semnarea documentului de constituire a coaliţiei Alianţa pentru Integrarea Europeană. „Hotărârea de a impune vize pentru cetăţenii români este una ilegală“, a precizat Vlad Filat, în cadrul unei emisiuni televizate.

Marian Lupu a declarat că decizia de a elimina vizele pentru cetăţenii români corespunde interesului naţional şi este „un mesaj important pentru Bruxelles în vederea iniţierii unui nou acord dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană“.

Un alt obiectiv prioritar este investigarea evenimentelor din aprilie 2009 prin instituirea unei comisii de anchetă, credibilă şi depolitizată, cu participarea unor experţi independenţi şi a unor reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite