Marea Britanie: Atacurile împotriva MI5 ar putea ajuta inamicii ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful serviciului de contraspionaj din Marea Britanie a avertizat vineri că atacurile împotriva MI5, referitoare la un fost deţinut torturat la Guantanamo, ar putea servi inamicilor Marii Britanii drept "propagandă pentru a-i submina voinţa şi capacitatea de a-i înfrunta", relatează AFP.

Potrivit publicaţiei Daily Telegraph, Jonathan Evans, director general al MI5, a răspuns acuzaţiilor potrivit cărora serviciul său are o "cultură de eliminare".

El a răspuns direct judecătorilor Curţii de Apel din Londra, cei mai puternici din ţară. Aceştia au refuzat Ministerului de Externe dorinţa de a păstra secretul privind condiţiile de interogatoriu în cazul unui fost deţinut de la Guantanamo, etiopianul Binyam Mohamed.

În vârstă de 31 de ani, arestat în Pakistan în 2002, apoi transferat într-un centru secret din Maroc şi încarcerat în final în baza americană de la Guantanamo timp de peste patru ani, Binyam Mohamed a fost pus în lanţuri, privat în mod regulat de somn şi ameninţat cu "dispariţia", potrivit documentelor dezvăluite miercuri la ordinul judecătorilor.

Etiopianul a declarat că mai mulţi membri ai serviciilor britanice de informaţii din cadrul MI5 au furnizat întrebări în cadrul interogatoriilor însoţite de tortură în Maroc.

Directorul general al MI5 a recunoscut că serviciul său a fost "lent în identificarea" relelor tratamente aplicate de americani după 11 septembrie, dar că acuzaţia de "cultură de eliminare" este "exact opusul adevărului".

"Noi, în agenţiile (britanice de informaţii), nu folosim relele tratamente sau tortura şi nici acum nu facem acest lucru, şi nici nu ne alăturăm sau încurajăm pe alţii să tortureze în locul nostru", scrie oficialul.

Potrivit judecătorului Curţii de Apel, lordul Neuberger, Serviciul MI5 este de asemenea acuzat că ar fi încălcat drepturile omului şi ar fi minţit Parlamentul.

Publicate anterior, informaţiile referitoare la relele tratamente, furnizate de CIA serviciului MI5, au provocat o polemică dură în Marea Britanie pe tema rolului acestui serviciu britanic, acuzat că ar fi încercat să muşamalizeze cazul.

Miercuri, Statele Unite s-au declarat "profund dezamăgite" de decizia justiţiei britanice de a publica detaliile privind interogatoriile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite