Marea Britanie nu vrea ca Sri Lanka să fie gazda viitorului summit al Commonwealth

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie nu vrea ca viitorul summit al Commonwealth să aibă loc în Sri Lanka fiind îngrijorată de comportamentul Colombo în războiul său contra luptătorilor tamili şi tratamentului aplicat refugiaţilor, a declarat vineri o sursă guvernamentală britanică, citată de agenţia Reuters.

Liderii grupului celor 53 de ţări, în principal foste colonii britanice, se întâlnesc în Trinidad şi Tobago începând de vineri şi una dintre chestiunile ce urmează a fi discutate este cine va găzdui următorul summit din 2011. Sri Lanka este una dintre ţările care cer să fie gazde ale reuniunii.

Opoziţia primului ministru britanic Gordon Brown de a acorda această onoare Sri Lankăi ar putea provoca fricţiuni la reuniune.

"Primul ministru este foarte îngrijorat de cererea Sri Lankăi. Noi nu ne putem permite ca Sri Lanka, ale cărei acţiuni au avut mai înainte în acest an un impact imens asupra unor civili, lăsând mii de refugiaţi fără un adevărat acces la ajutor umanitar, să fie răsplătită pentru acţiunile sale", a declarat o sursă guvernamentală britanică.

"Primul ministru va discuta chestiunea cu alţi lideri", a adăugat această sursă, exprimându-se sub condiţia anonimatului.

Marea Britanie a criticat comportamentul Colombo în războiul de la începutul acestui an şi este îngrijorată de situaţia celor aproximativ 130.000 de persoane refugiate în tabere din Sri Lanka.

Londra vrea ca gazda viitorului summit să reflecte întregul spectru al valorilor Commonwealth ce includ promovarea democraţiei şi respectarea drepturilor omului şi a aplicării legilor, a declarat o sursă britanică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite