Şeful MI6 susţine că Iranul va dispune de arme nucleare în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Șeful MI6, John Sawers
Șeful MI6, John Sawers

Şeful Serviciului britanic de informaţii a afirmat că agenţii săi au întârziat cu patru ani obținerea de arme nucleare de către Iran, dar Teheranul are mari șanse să dispună de acestea în 2014, scrie „The Daily Telegraph".

Potrivit cotidianului britanic, șeful MI6, John Sawers, care se adresează în public numai în mod excepţional, a declarat săptămâna trecută în faţa a circa 100 de înalţi funcţionari din Londra că Iranul s-ar fi putut dota cu aceste arme acum patru ani, în absența intervenției Serviciului.

„Am fi avut o putere nucleară în Iran încă din 2008" în loc de 2014, a declarat Sawers, fără a preciza acţiunile agenţilor săi.

Atunci când se va întâmpla acest lucru, Israelul şi Statele Unite „se vor confrunta cu pericole redutabile", a adăugat oficialul, citat de publicaţia britanică.

„Cred că va fi extrem de dificil pentru premierul israelian sau preşedintele american să accepte un Iran dotat cu arme nucleare", a afirmat acesta.

Washingtonul şi-a înăsprit sancţiunile împotriva Iranului joi, pentru a determina statul să renunţe la îmbogăţirea uraniului, deși, oficial, Iranul susține că programul său este de natură civilă, nu militară.

Trezoreria americană a anunţat întărirea sancţiunilor financiare împotriva a peste 50 de entităţi din Iran, pe care le acuză că ar participa la programul nuclear, în special companii de stat, care au legături cu Forţele Armate iraniene şi Gardienii Revoluţiei, notează Mediafax.

„Iranul se află sub o presiune intensă, presiunea sancţiunilor multilaterale, iar noi vom continua să sporim presiunea atât timp cât Iranul va refuza să răspundă îngrijorărilor fondate ale comunităţii internaţionale în legătură cu programul nuclear", a anunţat David Cohen, subsecretarul Trezoreriei însărcinat cu informaţiile financiare şi lupta împotriva terorismului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite