Marea Britanie a trimis în Irak 15 soldaţi cu vârste sub 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a trimis în Irak 15 soldaţi cu vârste sub 18 ani, începând din 2003, dintre care patru erau fete, a recunoscut, ieri, ministrul britanic al apărării, Adam Ingram, transmite

Marea Britanie a trimis în Irak 15 soldaţi cu vârste sub 18 ani, începând din 2003, dintre care patru erau fete, a recunoscut, ieri, ministrul britanic al apărării, Adam Ingram, transmite AFP. Aceasta s-a întâmplat în pofida ratificării de către Marea Britanie a unui protocol ONU referitor la copiii-soldaţi. Informaţia este cuprinsă într-un răspuns scris, pe acest subiect, adresat de către ministru unui parlamentar.

Marea Britanie a semnat în 2003 protocolul Naţiunilor Unite asupra Convenţiei privind Drepturile Copiilor şi implicarea lor în conflictele armate. Potrivit documentului, statele semnatare trebuie "să ia toate măsurile posibile pentru a se asigura că membrii forţelor lor armate care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani nu vor participa în mod direct la ostilităţi". "Niciunul dintre aceşti tineri nu a fost trimis pe front după iulie 2005. Majoritatea adolescenţilor trimişi în Irak mai aveau o săptămână până la împlinirea vârstei de 18 ani sau au fost retraşi de pe câmpul de luptă la mai puţin de o săptămână după sosirea lor acolo.

Mai puţin de cinci tineri cu vârsta de 17 ani au fost păstraţi în Irak timp de peste trei săptămâni", a precizat ministrul. Marea Britanie a trimis 7.200 de militari în Irak, care formează cel de-al doilea contingent străin din această ţară, după cel al Statelor Unite. Potrivit conservatorilor, principala forţă de opoziţie din regat, dar şi a Comisiei parlamentare de apărare, acest contingent este depăşit de amploarea misiunii sale.

Parlamentarul liberal-democrat Sarah Teather, care s-a aflat la originea întrebării ce a permis dezvăluirea acestor informaţii, a declarat că guvernul este vinovat de "o greşeală impardonabilă". "Este absolut imposibil ca persoane atât de tinere să fie pregătite psihologic sau emoţional să facă faţă vărsărilor de sânge de amploarea celor din Irak", a spus ea. Peste 800 de oameni au participat pe 2 ianuarie la funeraliile soldatului Michel Tench, 18 ani, ucis în ianuarie lângă Basra, unul dintre cei mai tineri soldaţi englezi care şi-au pierdut viaţa în Irak.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite