Marea Britanie, în faţa unui colaps economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii se tem că regatul va ajunge în situaţia umilitoare din 1976, când a fost salvat de FMI. În timp ce lira sterlină a scăzut sub pragul psihologic de un euro, situaţia începe să semene cu trauma trăită de britanici în 1976.

Declinul lirei sterline la o valoare sub cea a euro, după taxele de comision, este văzut de economişti şi de politicienii din opoziţie drept un prag psihologic important şi drept o dovadă a scăderii încrederii în economia britanică pe pieţele financiare globale.

Această situaţie începe să evoce coşmarul din 1976, când a fost nevoie de intervenţia FMI pentru a salva economia. “O întreagă generaţie de britanici a fost marcată atunci pe viaţă.

Acum, când economia a intrat din nou în recesiune şi investitorii au abandonat lira sterlină, o altă generaţie ar putea trăi acelaşi traumatism”, scrie cotidianul francez “Le Monde”, care face o comparaţie a indicilor ce caracterizau situaţia economică de atunci şi de acum.

Deficit comercial dublu faţă de cel din 1976

În 1976, nevoia publică de finanţare se ridica la 9% din PIB. Pentru anul bugetar 2009-2010, previziunile arată o necesitate egală cu 8% din PIB, cifră care ar putea fi depăşită. În 1976, lira a pierdut o treime din valoarea sa, scăzând la 1,6 dolari.

Cam aceeaşi scădere a cunoscut-o şi acum faţă de dolar şi de euro. Situaţia îndatorării este similară. În 1976, datoria internă progresa în ritm asemănător celui de astăzi, adică 24% pe an.

Există însă şi diferenţe între cele două situaţii. În 1975, salariile creşteau cu 30% pe an, iar preţurile, cu 25% pe an, cifre de 10 ori mai mari decât cele actuale.

Dacă inflaţia nu este acum o problemă, balanţa comercială este una gravă. În 1976, deficitul curent atingea 1,7% din PIB, iar actualmente este de două ori mai mare.

Va rezista guvernul laburist?

Marea Britanie a acceptat în 1976 condiţii drastice impuse de FMI. Criza de atunci a discreditat guvernul laburist şi a permis ulterior alegerea lui Margaret Thatcher ca premier. Istoria s-ar putea repeta.

Fostul premier britanic John Major a criticat dur duminică măsurile economice recente ale lui Gordon Brown. În timp ce Marea Britanie se află în pragul primei recesiuni din ultimii 15 ani, pe care premierul Gordon Brown o explică prin criza creditelor imobiliare din SUA, John Major susţine că, “de fapt, recesiunea britanică este pe deplin rezultatul politicii naţionale”.

Guvernul Brown a creat un plan de stimulare a economiei în valoare de 20 de miliarde de lire (23 de miliarde de euro), finanţat printr-o creştere a împrumuturilor şi a impozitului pentru cei cu venituri mari, începând din 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite