Manifestaţie de protest la Viena împotriva pachetului de austeritate bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O demonstraţie de protest împotriva măsurilor de austeritate bugetară anunţate de Guvern pentru 2011 a avut loc, sâmbătă, la Viena, la care au participat, potrivit organizatorilor, 10.000 de persoane, reprezentând 110 organizaţii non-guvernamentale şi sociale.

Coloanele de manifestanţi s-au deplasat pe ringul vienez, din zona Observatorului astronomic Urania, începând cu ora 13.00, spre Universitate, iar la ora 17.00 au blocat zona din faţa sediului Guvernului de la Hofburg, unde în coaliţia SPO - OVP (Partidul Social Democrat - Partidul Popular Austriac) au avut loc noi discuţii privind bugetul pentru anul viitor, potrivit Agerpres.

Au fost mobilizaţi, de asemenea, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti, ai asociaţiilor persoanelor cu handicap şi reprezentanţi ai Verzilor şi din celelalte landuri ale Austriei.

Din primele ore ale dimineţii, coloane de autobuze au adus la Viena manifestanţi din Klagenfurt, Salzburg, Gratz şi Linz, ceea ce a provocat o mare perturbare a circulaţiei pe principalele artere ale oraşului, cu atât mai mult cu cat o serie de străzi au fost interzise traficului auto, pentru a facilita circulaţia pietonală pe Maria Hilfestrasse, principala zonă comercială a oraşului.

Demonstranţii au cerut Guvernului să renunţe la tăierile de fonduri pentru învăţământul universitar şi pentru alocaţiile familiale. Pentru atragerea de fonduri suplimentare la Buget în 2011, Guvernul a programat trei noi majorări de taxe şi reducerea sumelor destinate alocaţiilor şi ajutoarelor de stat. Alocaţia de asistenţă pentru copii nu va depăşi 100 de euro, pentru copiii între 6 şi 15 ani, iar economiile la acest capitol ar putea fi de 167,8 milioane euro, iar sumele de asistenţă socială pentru mame care îngrijesc copii au fost reduse, ca şi vârsta până la care familiile cu studenţi pot primi sprijin de la stat.

Plafonul a fost scăzut de la 26 de ani, la 24 de ani. Aceasta măsură ar putea duce la economii de 58 până la 69 de milioane de euro. Ajutorul de şomaj pentru tineri va fi eliminat, ca şi alocaţia pentru familiile cu mai mult de trei copii, care nu va mai fi plătită decât până la al treilea copil din familie, ceea ce ar aduce economii de 58 de milioane de euro.

Gratuităţile pentru întreţinătorii unici de copii vor fi eliminate. Guvernul a anunţat şi creşteri la preţul benzinelor, inclusiv al kerosenului pentru avioane, la motorină şi produse din tutun. Preţul ţigaretelor va fi majorat cu 35 de eurocenţi pe pachet, preţul motorinei va creşte cu 5 eurocenţi pe litru, iar cel al benzinei cu 4 eurocenţi pe litru.

Fundaţiile non-profit vor fi impozitate cu 25 la sută din valoarea sponsorizărilor, iar aceasta ar putea suplimenta veniturile bugetare cu 50 de milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite