Madridul se îmbracă de sărbătoare, la primul centenar al Gran Vía

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artera centrală a Madridului a început să se construiască la 4 aprilie 1910. Capitala iberică va sărbători aniversarea cu conferinţe, cinema pe stradă şi concursuri.

Gran Via din Madrid se va pregăti de sărbătoare, pentru a celebra 100 de ani de istorie. Duminica viitoare, la 4 aprilie, se împlineşte un secol de când regele Alfonso al XIII-lea a tras un foc de armă în aer, pentru a da startul construirii primului tronson al arterei centrale madrilene, cel cuprins între străzile Alcalá şi Red de San Luis.

De-a lungul timpului, artera centrală a Madridului a stârnit numeroase controverse. Totuşi, abia în 1952, s-a terminat construcţia ultimului edificiu al acestui lung bulevard, cel de la numărul 72, care adăposteşte astăzi un hotel. De la intrarea sa în folosinţă, Gran Via a fost o zonă emblematică a Madridului, care a primit, la rândul său, diverse nume, în funcţie de împrejurările istorice: Bulevardul Rusiei Sovietice sau Bulevardul Jose Antonio, abia în 1981, Enrique Tierno Galvan, care pe atunci era primarul Madridului, dându-i numele definitiv, de astăzi, de Gran Via.

Cu ocazia acestui centenar, organizatorii au pregătit peste 40 de manifestări, ce constau în expoziţii, conferinţe, cinema pe stradă, activităţi pentru copii, concursuri de "tapas" şi un tort uriaş cu 100 de lumânări. Multe dintre acestea vor avea loc pe toată durata anului, însă punctul culminant va fi luna aprilie.

Aflați AICI cine va participa la inaugurarea de lunea viitoare și în ce va consta aceasta

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite