„Măcelarul din Balcani“, judecat la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri a început procesul în care fostul lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, este acuzat de crimele de război comise acum 17 ani în Bosnia.

Procesul a început miercuri la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, deşi apărarea ceruse luni încă şase luni de amânare, pe motiv că nu a avut timp suficient să se pregătească.

Ratko Mladici, poreclit „măcelarul din Balcani", a fost arestat pe 26 mai anul trecut în Serbia, după 16 ani în care s-a ascuns de justiţia internaţională.

Mladici (70 de ani) este acuzat de genocid, crime de război, crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului bosniac, soldat cu 200.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi. Ratko Mladici este acuzat inclusiv de masacrul de la Srebenica, din iulie 1995, când forţele sârbe din Bosnia au ucis 8.000 de musulmani.

Este judecat şi pentru rolul pe care l-a avut în asedierea oraşului Sarajevo. Atunci, au fost ucişi 10.000 de civili. Arestarea lui Mladici şi a lui Goran Hadzici, fost lider al sârbilor din Croaţia, constituia o condiţie esenţială, avansată de europeni, pentru o apropiere a Serbiei de Uniunea Europeană (UE). Tribunalul a refuzat să ia în considerare argumentul apărării - că „măcelarul", a suferit un atac cerebral în anii cât a fugit de justiţie şi că e prea bolnav pentru a putea fi judecat.

Primul martor al acuzării va vorbi însă abia pe 29 mai. Fostul lider militar pledează nevinovat la toate cele 11 capete de acuzare.

Discursul acuzării

În deschiderea procesului, acuzarea a recitat sec şi metodic lista de atrocităţi comise de soldaţi aflaţi sub comanda directă a lui Mladici. Unităţile sârbo-bosniace au condus o campanie de epurare etnică şi în Sarajevo au instituit un regim al terorii, atacând civili după bunul plac, scrie „New York Times", citându-l pe Dermot Groome, reprezentantul Biroului procurorului.

Acesta a citat mărturia unui copil ai cărui tată şi unchi au fost ucişi în 1992, în timpul războiului din Bosnia. Crimele de acest fel au continuat până în 1995, când au culminat cu genocidul de la Srebrenica.

„Până la momentul în care Mladici şi trupele sale au ucis mii de oameni în Srebrenica, avuseseră multe repetiţii în domeniul asasinatelor", a explicat procurorul.

S-a decis „epurarea etnică a teritoriului, evacuarea musulmanilor şi a non-sârbilor din casele şi terenurile lor", a declarat Groome, arătând spre o hartă a Bosniei pe care era înconjurată regiunea Srebrenica.

Sarcastic cu supravieţuitorii

Apoi, procurorul a arătat judecătorilor filmări cu piaţa devastată din Markale, la Sarajevo, unde au fost ucişi zeci de oameni. Atacurile au fost parte a unui plan cuprinzător de epurare a Bosniei de non-sârbi, a mai precizat acuzarea.

După un timp, geamul protector care separa sala de judecată şi sala-galerie s-a ridicat, iar Mladici a putut să vadă rândurile de supravieţuitori - în principal familii ale bosniacilor ucişi - şi jurnalişti.

Cu un zâmbet sarcastic, i-a aplaudat lent şi apoi le-a făcut cu mâna. Cât acuzarea şi-a făcut pledoaria, a ascultat şi a luat notiţe. Bătea din piciorul drept tot timpul pe sub masă, notează „The Guardian".  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite