MAP-ul pentru Ucraina, cu gândul la Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Apărării din statele membre NATO, reuniţi de ieri în Estonia examinează candidatura Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, nu însă şi pe cea a Georgiei, se arată pe site-ul oficial

Miniştrii Apărării din statele membre NATO, reuniţi de ieri în Estonia examinează candidatura Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, nu însă şi pe cea a Georgiei, se arată pe site-ul oficial al organizaţiei, www.nato.int. Oficialii Alianţei discută posibilitatea acordării Membership Action Plan (MAP) Kievului, un document de pre-aderare obligatoriu. Amânarea examinării candidaturii Georgiei are legătură cu punctul doi de pe agenda reuniunii, şi anume reexaminarea relaţiilor dintre Occident şi Rusia, după războiul din Caucaz.

Decizia finală, la Bruxelles

Oficialii NATO, reuniţi în Estonia, au căutat totodată soluţii pentru ca armata ucraineană să progreseze pentru a atinge standardele Alianţei. Principalele impedimente par a fi transparenţa cheltuielilor militare şi formarea unei armate de profesionişti. “Este clar că trebuie să facă reforme - nu numai reforme militare, ci şi reforme democratice”, a declarat un oficial al Alianţei.

Decizia finală, privind posibilitatea acordării MAP Ucrainei, va fi luată însă abia în decembrie, la Bruxelles, de către miniştrii de Externe NATO. Există însă suspiciuni că ţările NATO – Germania, Franţa, Spania, Italia - care s-au opus la Bucureşti acordării MAP Ucrainei ar putea susţine şi acum acelaşi lucru.

Aceste state se tem că integrarea Ucrainei ar duce la noi tensiuni diplomatice cu Federaţia Rusă. “Nu este vorba de o încercuire a Rusiei. Nu este o strategie NATO împotriva intereselor ruse”, a declarat un oficial american.

Principalul avocat al intereselor Ucrainei este SUA. Însă, conform unor diplomaţi de la Washington, noua administraţie Obama nu mai este la fel de interesată de zona Mării Negre, astfel că dacă Ucraina nu va fi primi MAP în decembrie, luarea acestei decizii s-ar putea amâna o perioadă mai lungă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite