MAE: Directorul Teatrului Naţional din Ungaria a anulat angajamentul pentru Ziua Naţională a României sub presiunea Jobbik

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul român de Externe a precizat, joi, că regretă faptul că directorul Teatrului Naţional din Ungaria, sub presiunea unor demonstraţii ale formaţiunii politice Jobbik, a decis anularea angajamentului de a pune spaţiul instituţiei la dispoziţia ambasadei române de Ziua Naţională. Ambasada României la Budapeste caută deja o altă locaţie.

"Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret faptul că directorul general al Teatrului Naţional al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik, a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispoziţia Ambasadei României în Republica Ungară spaţiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Naţionale a României", se arată în răspunsul de MAE îi citat de Mediafax.

Citeşte şi:
Scandal în Ungaria: 1 decembrie, sărbătorit de români la Teatrul Naţional din Budapesta

Potrivit MAE, Robert Alfoldi, directorul Teatrului Naţional din Budapesta, şi-a exprimat convingerea într-o scrisoare că, "după o istorie tumultoasă, cetăţenii români şi unguri se pot apropia prin intermediul culturii şi al artei".

"Din păcate, am evaluat greşit semnificaţia deciziei mele, care ar putea afecta sentimentele conaţionalilor mei", se mai arată în scrisoare.

În acelaşi timp, directorul teatrului naţional ungar şi-a exprimat profunda întristare pentru situaţia creată, subliniind că doar prin continuarea colaborării, mai ales în domeniile culturii şi artei, aceste situaţii similare vor putea fi evitate, menţionează Ministerul de Externe.

MAE consideră acest incident drept unul izolat şi regretabil şi precizează că face demersuri pe lângă autorităţile ungare pentru sprijin în vederea identificării unei locaţii corespunzătoare pentru desfăşurarea recepţiei cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Ministerul aminteşte că în acest an relaţiile bilaterale româno-ungare au cunoscut o dinamică deosebită, fiind întreprinse în România numeroase vizite ale unor oficiali ungari de rang înalt, printre care a preşedintelui Pal Schmitt, premierul Viktor Orban şi ministrul de Externe.

"În fiecare an, Ziua Naţională a României la Budapesta a fost susţinută prin evenimente culturale în instituţiile publice de cultură de renume (în 2005, la Cinematograful Urania; în 2006, la Palatul Artelor; în 2007, la Muzeul de Arte Aplicate; în 2008, la Teatrul Thalia; în 2009, la Teatrul Central), care şi-au propus să genereze o cât mai largă cunoaştere a culturii româneşti în ţara de reşedinţă. Aceste sărbători s-au bucurat de participarea unui număr foarte mare de cetăţeni ungari şi autorităţi ale statului ungar", menţionează MAE.

Reacţia MAE vine după ce directorul Teatrului Naţional din Ungaria, Robert Alfoldi, a fost criticat pentru că a închiriat sala mare a instituţiei de Ziua României.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite