Lupte de stradă în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Litvinov, din nordul Cehiei, a fost, luni seară, scena unor conflicte violente între protestatarii de extremă dreapta şi poliţia antitero. Zeci de manifestanţi, membri ai Partidului

Oraşul Litvinov, din nordul Cehiei, a fost, luni seară, scena unor conflicte violente între protestatarii de extremă dreapta şi poliţia antitero.

Zeci de manifestanţi, membri ai Partidului Muncitorilor, DS, de extremă dreaptă, intenţionau să atace o comunitate de rromi. Poliţiştii, dintre care unii călare, au folosit bastoane, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, în timp ce tinerii din mulţime aruncau cu sticle incendiare şi cu pietre.

Ciocnirile s-au soldat cu cel puţin 14 răniţi - şapte manifestanţi şi şapte poliţişti, potrivit agenţiei CTK. Luni a fost zi liberă pentru cehi, care au marcat aniversarea  raidurilor naziste din 1939 asupra universităţilor şi a manifestaţiei studenţeşti din 1989 care a dus la revoluţia de catifea, ce a pus capăt comunismului.

După discursuri ostile rromilor şi guvernului, protestatarii au intrat în conflict cu cei circa 1.000 de poliţişti care încercau să-i împiedice să se ducă în cartierul de rromi Janov. Protestatarii au dat foc unei maşini a poliţiei şi 15 manifestanţi au fost arestaţi.

Rromii sunt adesea ţinta extremei drepte

Populaţia rromă din Cehia, din care cea mai mare parte trăieşte în sărăcie, este adesea ţinta militanţilor de extremă dreaptă şi mulţi dintre rromi se plâng de discriminare.

“Poliţia a încercat să îi determine pe manifestanţi să respecte ruta anunţată, dar ei au început să arunce cu sticle incendiare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliţiei, Jarmila Hrubesova. Cel puţin un poliţist a fost rănit grav, relatează BBC, care afirmă că acesta a fost văzut pe asfalt, cu faţa acoperită de sânge. Posturile cehe de televiziune au afirmat că doi jurnalişti au fost de asemenea răniţi.

Partidele de extremă dreaptă nu au reuşit să se afirme în politica naţională în ultimul deceniu.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite