Lupta cu schimbarea climei se duce prin buletinul meteo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană vrea să formeze o reţea de prezentatori tv care să ajute la responsabilizarea publicului în legătură cu modificările climatice Uniunea Europeană şi-a găsit noi

Comisia Europeană vrea să formeze o reţea de prezentatori tv care să ajute la responsabilizarea publicului în legătură cu modificările climatice

Uniunea Europeană şi-a găsit noi parteneri în campania împotriva încălzirii globale: prezentatorii meteo. Circa 50 dintre ei au fost invitaţi recent la Bruxelles, unde li s-a recomandat ca în timpul emisiunilor să furnizeze telespectatorilor idei practice, precum stingerea luminilor, reciclarea gunoiului, izolarea locuinţelor sau instalarea de becuri economice.

"Ideea este bună. Este nevoie de oameni care au darul de a vorbi convingător şi care sunt respectaţi şi cunoscuţi pentru a transmite mesajul, şi nu de de politicieni plictisitori şi total necunoscuţi", a declarat Michael Fish, meteorolog la BBC. Comisia Europeană (CE) a cerut prezentatorilor prognozei meteo să se alăture campaniei de responsabilizare a cetăţenilor, ce se derulează sub numele "Tu controlezi schimbările de climă". "Trebuie să să îi ajutăm pe oameni să îşi schimbe obiceiurile. Interesul telespectatorilor este mare pentru ştirile despre vreme şi climă, fapt ce se vede din cifrele de audienţă", a declarat Maxi Biewer, prezentator la televiziunea RTL din Germania.

Pentru a marca cea de-a doua aniversare a Protocolului de la Kyoto, intrat în vigoare în februarie 2005, comisarul european pentru mediu Stavros Dimas a cerut comunităţii internaţionale să înceapă negocierile privind un tratat global care să intre în vigoare în 2012, când expiră cel de la Kyoto.

Primăvara în miezul iernii, uraganele şi alterarea vieţii marine - posibile efecte

Un raport al Centrului de Cercetare al Comisiei Europene arată că temperaturile apei au crescut mai ales în nordul continentului. Apele din jurul Scoţiei s-au încălzit cu 0,5°C, mai mult decât cele ale Mării Mediterane. Nivelul oceanului în jurul Europei a crescut cu trei până la opt milimetri pe an, ceea ce influenţează mareele, calota glaciară, evaporarea şi chiar activitatea tectonică pe uscat. Acestea la rândul lor cauzează fenomene meteorologice extreme, precum furtunile puternice, ce ating forţa uraganelor, spun cercetătorii. Comisarul Stavros Dimas este de părere că iarna caldă din Europa este un alt indicator al schimbării de climă.

Acord privind reducerea emisiilor cu 20%

Miniştrii mediului din ţările UE au căzut ieri de acord în privinţa reducerii emisiilor de gaze de seră cu cel puţin 20% până în 2020, faţă de nivelul din 1990. Propunerile, elaborate de CE în ianuarie, au nemulţumit unele ţări, precum Ungaria, Polonia sau Finlanda, care ar dori ca ele să nu fie obligatorii. Pe de altă parte, Marea Britanie, Spania şi Slovenia, Suedia şi Danemarca sunt pentru aprobarea unui procent de 30%, mai ales dacă se încheie un acord internaţional care să includă toate ţările dezvoltate, inclusiv SUA. Concluziile miniştrilor vor fi prezentate liderilor UE pentru aprobarea finală la summit-ul din 8-9 martie, de la Bruxelles, şi ar putea fi urmate de un proiect de lege.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite