Lukaşenko: "Nu vindem arme Siriei şi Iranului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a negat ieri informaţiile potrivit cărora oficialii de la Minsk ar vinde arme Siriei şi Iranului pentru a-i facilita premierului rus, Vladimir Putin, ocolirea angajamentului asumat că nu va introduce asemenea arme în Orientul Mijlociu

"Cât despre rachetele S-300 şi Iskander, aceste sisteme şi instalaţii nu pot fi vândute în străinătate, după părerea mea. Şi nu am primit niciun contract sau proiect cu privire la această problemă", a spus Lukaşenko.

Informaţia respectivă este o "absurditate absolută", a adăugat şeful statului belarus.

După recenta vizită la Moscova a ministrului iranian al apărării, Mohammed Mustafa Najjar, publicaţia israeliană on line Debka File, specializată în probleme militare şi de securitate, a spus că Belarus va livra Iranului rachete de croazieră ultraperformante Iskander-M şi că Rusia se foloseşte frecvent de serviciile Belarusului pentru a efectua livrări de arme sensibile din punct de vedere diplomatic pentru Moscova, mai ales spre Siria şi Iran.

Potrivit surselor militare occidentale citate de Debka File, pe 3 mai a fost perfectată tranzacţia între Belarus şi Iran, urmând să fie negociată şi livrarea către Siria şi Iran a sistemului de rachete antiaeriene S-300.

Siria şi Rusia încheiaseră în 2005 un contract de achiziţionare a rachetelor S-300 şi Iskander-M, dar livrarea lor a fost blocată de presiunile exercitate de SUA şi Israel.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite