Lovitură pentru partidul lui Merkel la alegerile regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservatorii cancelarului Angela Merkel şi partenerii lor de guvernare, liberalii, au ajuns la cel mai redus nivel din istoria lor, la scrutinul regional în Mecklenburg-Pomerania Inferioară.

Înfrângerea este cu atât mai usturătoare pentru şefa Guvernului de la Berlin, cu cât este vorba chiar de landul care a propulsat-o în funcţia de cancelar.

Victorie pentru social-democraţi

Sondajele la ieşirea de la urne arată o victorie clară a social-democraţilor (SPD) în alegerile regionale pentru Parlamentul landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară (nord-estul Germaniei). Conform televiziunii publice ARD, SPD obţine 36,8 la sută din voturi, cu 6,6 puncte mai mult decât la alegerile din 2006, iar CDU obţine doar 24 de procente, în scădere cu 4,8 %.

Liberalii ies din parlamentul local

Partenerii conservatorilor (CDU/CSU) ai lui Merkel la nivel federal, Liberalii au fost eliminaţi din parlamentul landului. Ei au obţinut un rezultat umilitor de doar 3 %, sub pragul de 5 la sută necesar intrării în Parlament.

Negocieri cu extrema stângă

Alegerile au adus în schimb o victorie pentru Verzi, care intră cu 8,3% în Legislativul regional, arată exit-pollurile. Şeful Guvernului regional în exerciţiu, Erwin Sellering (SPD), a refuzat să precizeze dacă va continua să guverneze cu CDU sau dacă preferă extrema-stângă (Die Linke), care ar urma să obţină 17,2 la sută din voturi. Rata participării la vot a fost de circa 53% cu 6 puncte mai mică decât la scrutinul din 2006.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite